USKOK: Pregovore o nagodbi inicirala je Josipa Pleslić (Rimac)

Varaždinske vijesti | 6.2.2024. u 13:56h | Objavljeno u Aktualno

U tjedniku Nacional od 6. veljače 2024., na stranicama 8. - 12., objavljen je tekst pod naslovom „Josipa Pleslić: Uskok mi je nudio nagodbu. Ključan uvjet bio je da optužim Turudića. Odbila sam, ne mogu protiv njega lažno svjedočiti“ u kojem je citirana izjava Josipe Pleslić kako joj je USKOK u više navrata nudio nagodbu u kojoj bi, bez obzira da li je to istina ili ne, njezin iskaz protiv Ivana Turudića bio ključan uvjet za nagodbu.

Radi istinitog informiranja javnosti navodimo kako su u ovom Uredu u više navrata vođeni razgovori u pravcu mogućeg sklapanja sporazuma stranaka (državnog odvjetnika, okrivljenice i njezine braniteljice) koji u konačnici nije sklopljen. Napominjemo da se radi o institutu propisanom Zakonom o kaznenom postupku te da je postupak pregovaranja s imenovanom okrivljenicom u cijelosti vođen u skladu s odredbama navedenog zakona.

Posebice naglašavamo kako su pregovori u Uredu započeti na inicijativu braniteljice okrivljenice te su vođeni u njezinoj prisutnosti, a Ured o navedenome raspolaže odgovarajućim pismenima.

Opisano postupanje Ureda u skladu je i s Naputkom Glavnog državnog odvjetnika o sporazumijevanju koji je donesen upravo u cilju transparentnosti postupanja.

Stoga odlučno odbacujemo tvrdnje o bilo kakvom neprimjerenom ili nezakonitom postupanju ovog Ureda.

Također ističemo kako USKOK nije izvor poruka objavljenih u medijima.

Označeno u