Uoči Svjetskog dana zdravlja: Depresija je sve učestalija i treba ju destigmatizirati

Napisao/la: -
Uoči Svjetskog dana zdravlja: Depresija je sve učestalija i treba ju destigmatizirati Foto: ilustracija

U Hrvatskoj od depresije boluje oko 19 posto žena i 10 posto muškaraca, a prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije, depresija će do 2020. godine postati druga po učestalosti obolijevanja, nakon kardiovaskularnih bolesti - istaknuto je to na današnjoj konferenciji za medije Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije na kojoj je najavljeno obilježavanje Svjetskog dana zdravlja.

Svjetski dan zdravlja u Varaždinu će se obilježiti 7. travnja u županijskoj palači u Varaždinu, gdje će se, pod zajedničkom temom "Pričajmo o depresiji", održati predavanja čiji je cilj informiranje javnosti o depresiji, njenim uzrocima i posljedicama te destigmatiziranje ove teme. Predavanja počinju u 10 sati, a neke od tema su: Javnozdravstveni značaj depresije i poremećaji mentalnog zdravlja, Perfekcionizam i depresija, predrasude kod psihički oboljelih osoba, Depresija kod djece i adolescenata, Depresija kod starijih osoba te Zanemarena opcija u terapiji depresije.

- Smatra se da će do 2020. godine depresija u svijetu, pa tako i u Hrvatskoj, biti na drugom mjestu po učestalosti obolijevanja, nakon kardiovaskularnih bolesti. Također, obolijevat će dvostruko više žena nego muškaraca, naročito na području sjeverozapadne Hrvatske, budući da je u sjevernim krajevima učestalost depresije veća nego u južnim krajevima. Stigma depresije je veliki problem, kako na razini cijele Hrvatske tako i na području naše županije, naročito u nerazvijenijim, zabačenijim krajevima u kojima je još uvijek sramota pričati o psihički oboljelim osobama, depresiji i općenito o psihijatriji - napomenula je dr. Iva Glavina iz županijskog Zavoda za javno zdravstvo.

Depresija je bolest koju karakterizira pojačana tuga i gubitak interesa za aktivnosti koje su ranije osobama predstavljale užitak, te nesposobnost za obavljanje svakodnevnih aktivnosti u trajanju od najmanje dva tjedna. Dodatni simptomi koji upućuju na depresiju su gubitak energije, promjene apetita, poremećaji sna, gubitak koncentracije, neodlučnost, nemir, osjećaj bezvrijednosti, krivnje, beznađa, samoozljeđivanje, suicidalne misli, a posljedice mogu biti fatalne i završiti samoubojstvom. Depresija se može spriječiti i adekvatno liječiti pravovremenom dijagnostikom i terapijom.

- I u Varaždinskoj županiji primjećuje se trend porasta mentalnih poremećaja i depresije, zato je važno raditi na prevenciji, s naglaskom na primarnu zdravstvenu zaštitu i liječnike obiteljske medicine koji imaju informacije o pacijentu i znaju obiteljsku anamnezu, te se jednostavnom intervencijom i farmakoterapijom, antidepresivima koji su danas sigurni, može rano intervenirati - istaknula je dr. Irena Stipešević-Rakamarić i dodala kako je u 2013. godini zbog depresivnih poremećaja na području Hrvatske hospitalizirano 13,3 posto građana.

Naglasila je i važnost prevencije depresije i suicida kod mlađe populacije, dodavši da u prevenciji veliku ulogu ima tjelovježba, naročito u starijoj populaciji. Podsjetila je i da su unatrag deset godina u svim županijama, u sklopu zavoda za javno zdravstvo, oformljeni timovi za zaštitu mentalnog zdravlja.

- To su nekadašnji centri za ovisnosti, a u našoj županiji postoje dva takva tima koji obavljaju preventivni i savjetovališni rad. To predstavlja povećanje dostupnosti zdravstvene zaštite mentalnog zdravlja, jer ne treba uputnica, pacijenti se mogu naručiti i mogu odmah dobiti uslugu - kazala je dr. Stipešević-Rakamarić.

U Varaždinu ovu djelatnost obavlja Odjel za zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti, koji djeluje u Pavlinskoj ulici 8.

Ovom je prilikom predstavljen i međunarodni projekt "Stronger parents - Healthier Communities, SPAHCO" (Jači roditelji - zdravije zajednice) u kojem sudjeluju partneri iz sedam europskih zemalja, a Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije je jedan je od partnera.

- Riječ je o projektu koji je usmjeren na jačanje kapaciteta roditelja za zdravstveni odgoj djece, na djecu do 18. godine života, kao i na edukatore, odgajatelje i profesore, odnosno sve one koji rade s djecom. Nositelj projekta je općina Ceutí u Španjolskoj, partneri su iz sedam zemalja, a u Hrvatskoj je partner naš županijski Zavod za javno zdravstvo. Tema sastanka koji će se u listopadu održati u Varaždinu je "Zdrave zajednice", a cilj nam je do tada okupiti partnere iz vrtića, škola i drugih pravnih osoba koje rade s djecom i žele predstaviti primjer dobre prakse, kako bismo ih uključili u konferenciju koja će se održati od 23. do 26. listopada - pojasnila je dr. Stipešević-Rakamarić.

Kao rezultat projekta nastat će dva proizvoda - online igra o zdravlju za roditelje i djecu te aplikacija koja će prikazivati zdrave aktivnosti koje se odvijaju u okolici.

- U planu je i izdavanje on-line priručnika za roditelje predškolske djece koji bi sadržavao zdravstveno-odgojne priče i vodič kako djecu od najranije dobi poučavati o zdravlju - rekla je dr. Stipešević-Rakamarić.

Ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Kovačić dodao je kako je u 2016. godini Zavod istvario višak prihoda od 540.000 kuna, koji će se rasporediti po djelatnostima zavoda. Najavio je i projekte koje će provoditi zavod.

- Naglasak je ove godine stavljen na nabavku aparata za zdravstvenu ekologiju, za ispitivanje vode i hrane, kako bismo uredili laboratorij koji je već sada po broju akreditiranih metoda na petom-šestom mjestu u Hrvatskoj. Planiramo i europske projekte, a jedan od njih je projekt gerontologije čiji je cilj oformiti gerontološku ambulatnu i jedan liječnički tim - istaknuo je Kovačić.

Ivana Dreven

Novinar

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.