Uoči Svjetskog dana zdravlja: Depresija je sve učestalija i treba ju destigmatizirati Foto: ilustracija

Uoči Svjetskog dana zdravlja: Depresija je sve učestalija i treba ju destigmatizirati

| 3.4.2017. u 15:14h | Objavljeno u Aktualno

U Hrvatskoj od depresije boluje oko 19 posto žena i 10 posto muškaraca, a prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije, depresija će do 2020. godine postati druga po učestalosti obolijevanja, nakon kardiovaskularnih bolesti - istaknuto je to na današnjoj konferenciji za medije Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije na kojoj je najavljeno obilježavanje Svjetskog dana zdravlja.

Svjetski dan zdravlja u Varaždinu će se obilježiti 7. travnja u županijskoj palači u Varaždinu, gdje će se, pod zajedničkom temom "Pričajmo o depresiji", održati predavanja čiji je cilj informiranje javnosti o depresiji, njenim uzrocima i posljedicama te destigmatiziranje ove teme. Predavanja počinju u 10 sati, a neke od tema su: Javnozdravstveni značaj depresije i poremećaji mentalnog zdravlja, Perfekcionizam i depresija, predrasude kod psihički oboljelih osoba, Depresija kod djece i adolescenata, Depresija kod starijih osoba te Zanemarena opcija u terapiji depresije.

- Smatra se da će do 2020. godine depresija u svijetu, pa tako i u Hrvatskoj, biti na drugom mjestu po učestalosti obolijevanja, nakon kardiovaskularnih bolesti. Također, obolijevat će dvostruko više žena nego muškaraca, naročito na području sjeverozapadne Hrvatske, budući da je u sjevernim krajevima učestalost depresije veća nego u južnim krajevima. Stigma depresije je veliki problem, kako na razini cijele Hrvatske tako i na području naše županije, naročito u nerazvijenijim, zabačenijim krajevima u kojima je još uvijek sramota pričati o psihički oboljelim osobama, depresiji i općenito o psihijatriji - napomenula je dr. Iva Glavina iz županijskog Zavoda za javno zdravstvo.

Depresija je bolest koju karakterizira pojačana tuga i gubitak interesa za aktivnosti koje su ranije osobama predstavljale užitak, te nesposobnost za obavljanje svakodnevnih aktivnosti u trajanju od najmanje dva tjedna. Dodatni simptomi koji upućuju na depresiju su gubitak energije, promjene apetita, poremećaji sna, gubitak koncentracije, neodlučnost, nemir, osjećaj bezvrijednosti, krivnje, beznađa, samoozljeđivanje, suicidalne misli, a posljedice mogu biti fatalne i završiti samoubojstvom. Depresija se može spriječiti i adekvatno liječiti pravovremenom dijagnostikom i terapijom.

- I u Varaždinskoj županiji primjećuje se trend porasta mentalnih poremećaja i depresije, zato je važno raditi na prevenciji, s naglaskom na primarnu zdravstvenu zaštitu i liječnike obiteljske medicine koji imaju informacije o pacijentu i znaju obiteljsku anamnezu, te se jednostavnom intervencijom i farmakoterapijom, antidepresivima koji su danas sigurni, može rano intervenirati - istaknula je dr. Irena Stipešević-Rakamarić i dodala kako je u 2013. godini zbog depresivnih poremećaja na području Hrvatske hospitalizirano 13,3 posto građana.

Naglasila je i važnost prevencije depresije i suicida kod mlađe populacije, dodavši da u prevenciji veliku ulogu ima tjelovježba, naročito u starijoj populaciji. Podsjetila je i da su unatrag deset godina u svim županijama, u sklopu zavoda za javno zdravstvo, oformljeni timovi za zaštitu mentalnog zdravlja.

- To su nekadašnji centri za ovisnosti, a u našoj županiji postoje dva takva tima koji obavljaju preventivni i savjetovališni rad. To predstavlja povećanje dostupnosti zdravstvene zaštite mentalnog zdravlja, jer ne treba uputnica, pacijenti se mogu naručiti i mogu odmah dobiti uslugu - kazala je dr. Stipešević-Rakamarić.

U Varaždinu ovu djelatnost obavlja Odjel za zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti, koji djeluje u Pavlinskoj ulici 8.

Ovom je prilikom predstavljen i međunarodni projekt "Stronger parents - Healthier Communities, SPAHCO" (Jači roditelji - zdravije zajednice) u kojem sudjeluju partneri iz sedam europskih zemalja, a Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije je jedan je od partnera.

- Riječ je o projektu koji je usmjeren na jačanje kapaciteta roditelja za zdravstveni odgoj djece, na djecu do 18. godine života, kao i na edukatore, odgajatelje i profesore, odnosno sve one koji rade s djecom. Nositelj projekta je općina Ceutí u Španjolskoj, partneri su iz sedam zemalja, a u Hrvatskoj je partner naš županijski Zavod za javno zdravstvo. Tema sastanka koji će se u listopadu održati u Varaždinu je "Zdrave zajednice", a cilj nam je do tada okupiti partnere iz vrtića, škola i drugih pravnih osoba koje rade s djecom i žele predstaviti primjer dobre prakse, kako bismo ih uključili u konferenciju koja će se održati od 23. do 26. listopada - pojasnila je dr. Stipešević-Rakamarić.

Kao rezultat projekta nastat će dva proizvoda - online igra o zdravlju za roditelje i djecu te aplikacija koja će prikazivati zdrave aktivnosti koje se odvijaju u okolici.

- U planu je i izdavanje on-line priručnika za roditelje predškolske djece koji bi sadržavao zdravstveno-odgojne priče i vodič kako djecu od najranije dobi poučavati o zdravlju - rekla je dr. Stipešević-Rakamarić.

Ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Kovačić dodao je kako je u 2016. godini Zavod istvario višak prihoda od 540.000 kuna, koji će se rasporediti po djelatnostima zavoda. Najavio je i projekte koje će provoditi zavod.

- Naglasak je ove godine stavljen na nabavku aparata za zdravstvenu ekologiju, za ispitivanje vode i hrane, kako bismo uredili laboratorij koji je već sada po broju akreditiranih metoda na petom-šestom mjestu u Hrvatskoj. Planiramo i europske projekte, a jedan od njih je projekt gerontologije čiji je cilj oformiti gerontološku ambulatnu i jedan liječnički tim - istaknuo je Kovačić.