Umro poznati poljoprivrednik iz Domitrovca Zdravko Cafuk

VV | 19.10.2016. u 09:09h | Objavljeno u Aktualno

Nakon duge i teške bolesti u 65. godini umro je Zdravko Cafuk, jedan od najistaknutijih poljoprivrednika - proizvođača povrća u Općini Vidovec i Varaždinskoj županiji.

Rođen je 1951. godine u Varaždinu. Školovao se u Vidovcu, a nakon završene škole počinje se baviti poljoprivredom na obiteljskom gospodarstvu u Domitrovcu. Kao obrtnik u poljoprivredi djelovao je od 1997. godine. Aktivno je sudjelovao u radu strukovnih udruga i organizacija. U Obrtničkoj komori Varaždinske županije obnašao je dužnost predsjednika Ceha poljoprivrednih obrta. Za rad u obrtništvu dobio je najviša priznanja Hrvatske obrtničke komore. Zdravko Cafuk bio je aktivni član Udruge proizvođača voća i povrća "Zeljari", Udruge orača Varaždinske županije, te jedan je od utemeljitelja Poljoprivredne zadruge "Varaždinsko povrće".

Zdravko Cafuk i njegovo obiteljsko gospodarstvo godinama su bili predvodnici uvođenja novih tehnologija i znanja u poljoprivrednoj proizvodnji što je rezultiralo ostvarivanjem vrhunskih rezultata na području proizvodnje povrća, poglavito kupusnjača. Veliku vrijednost toga rada prepoznalo je i Ministarstvo poljoprivrede koje je OPG-u Zdravka Cafuka dodijelilo službeni status čuvara sjemena varaždinskog zelja. Poljoprivreda i varaždinsko zelje bili su životni poziv, strast i najveća poslovna ljubav Zdravka Cafuka. Razvoju poljoprivrede, i svakom razgovoru o poljoprivredi, pristupao je odgovorno i s najvećom pažnjom dajući brojne prijedloge i poticaje obitelji, kolegama i partnerima kako proizvesti bolje, više i kvalitetnije povrće.

- Zemlja je najveća vrijednost koju imamo i moramo je sačuvati za djecu i unuke. Devastiramo li, ili izgubimo zemlju, izgubili smo obitelj na selu – govorio je Zdravko Cafuk.

Njegov doprinos razvoju poljoprivredne proizvodnje u Općini Vidovec i Varaždinskoj županiji iznimno je velik zbog čega mu pripadaju najveće počasti. Tu se ne iscrpljuje njegova velika životna snaga i energija. Zdravko Cafuk desetljećima je sudjeluje u društvenom, političkom i sportskom životu Općine Vidovec. Organizirao je, ili podupirao, brojne humanitarne akcije. Obnašao je istaknute dužnosti u Mjesnoj zajednici Vidovec, te u sportskim društvima. Više puta biran je u Općinsko vijeće Općine Vidovec. Sve poslove i dužnosti koje je obavljao radio je temeljito, savjesno i odgovorno.

Sahrana Zdravka Cafuka bit će u četvrtak u 15.30 na mjesnom groblju u Vidovcu.

Označeno u