Umirovljenici će pozvati na bojkot "pohlepnih" trgovačkih lanaca!? Foto: pexels/ilustracija

Umirovljenici će pozvati na bojkot "pohlepnih" trgovačkih lanaca!?

vv | 23.8.2023. u 12:57h | Objavljeno u Aktualno

Realne mirovine konstantno u padu kada je riječ o kupovnoj moći

-Već ozbiljno s nekim udrugama razmatramo mogućnost da se za neke od pohlepnih trgovačkih lanaca organizira bojkot korištenja, tvrde u Bloku Umirovljenici zajedno, naglašavajući da bi "trgovački lanci, posebno oni koji dizanjem cijena pumpaju inflaciju ostvarujući enormnu dobit, trebali što prije početi spuštati svoje cijene kako im se pohlepa ne bi obila o glavu.

Povod za ovakav istup usklađivanje je mirovina. Naime, nakon što je DZS objavio podatke o prosječnoj bruto plaći i inflaciji za lipanj, najavljeno je i da će najnovije usklađivanje mirovina biti 8,42%. Dok u Vladi naglašavaju da je to rekordno usklađivanje,  BUZ veli da je to "dio nove nepravde prema umirovljenicima jer se istim postotkom usklađivanja prema svim umirovljenicima stvaraju samo još veće razlike".

-Ako netko radi inflacije odnosno poskupljenja, posebno hrane i kućnih potrepština, za isto mora potrošiti 100 EUR više u odnosu na prošlu godinu onda nije pravedno da se umjesto povećanja od 100 EUR ili istog iznosa svima, dakle za onoliko za koliko su cijene potrošačke košarice porasle, ide sa istim postotkom prema svima, dakle i onima sa mirovinom od 400 EUR kao i onima sa 1500 EUR, drže u BUZ-u.

Sa ovakvim usklađivanjem, kako dodaju, svi oni s malim mirovinama će još više tonuti u siromaštvo, a oni sa visokim mirovinama čak i "profitirati" jer će za njih povećanje mirovina biti veće od rasta cijena njihove "košarice".

-Dakle svi koji će za hranu trošiti 100 EUR više no do sada će radi usklađivanja dobiti 33 EUR ako im je mirovina bila npr. 400 EUR, a oni sa mirovinom od 1000 EUR će dobiti oko 84 EUR. U oba slučaja usklađenje ne prati rast inflacije odnosno rast cijena radi čega realne mirovine i jesu konstantno u padu kada je riječ o kupovnoj moći, a isto tako je i u odnosu na plaće koje rastu brže i više od mirovina, upozoravaju.

Vladu, kao i one koji su do sada u ime umirovljenika bili „politički pregovarači“ s njom, pozivaju da s ovakvim usklađivanjima mirovina prestane jer se dosadašnjom praksom samo povećava broj umirovljenika koji padaju ispod linije siromaštva, a mirovine umjesto obećanog rasta na 50 – 60% u prosječne plaće sve brže klize prema 30%. 

-Borba protiv siromaštva se ne može dobiti usklađivanjima, koji već siromašne umirovljenike čine samo još siromašnijima, a „bogate“ samo još bogatijima. Uz nužnu promjenu formule za usklađivanje mirovina i pravedniju distribuciju sredstava, kao i neophodnost novog izračuna mirovina koje smo Vladi predložili za sve umirovljenike po potpuno novoj formuli na bazi 75-80% neto plaće u najboljih deset godina i AVM 15 – 17 EUR, što znači da za 41/60-65 mirovina ne može biti manja od 615 EUR, nužno je okrenuti se nekim aktivnostima i prema onima koji neopravdanim podizanjem cijena pumpaju inflaciju, smatraju u BUZ-u razmatra mogućnost poziva na bojkot nekih trgovačkih lanaca.