U Županijskoj palači održana početna konferencija projekta LEPEZA VŽ Foto: Varaždinska županija

U Županijskoj palači održana početna konferencija projekta LEPEZA VŽ

Varaždinske vijesti | 19.6.2018. u 18:39h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Početna konferencija projekta "LokalnE inicijative za PoticanjE ZapošljavanjA u VaraZdinskoj županiji - LEPEZA VŽ" održana je u utorak 19. lipnja u Županijskoj palači u Varaždinu.

Ovaj projekt jedan je u nizu projekata čiji je vodeći partner Varaždinska županija, a koji je sufinanciran iz fondova Europske unije. Odlukom Ministarstva rada i mirovinskog sustava Republike Hrvatske, Varaždinskoj županiji dodijeljeno je 1.997.203,96 kuna bespovratnih sredstava za navedeni projekt, a Ugovor o dodijeli potpisan je 16. svibnja ove godine.

Vodeći partner na ovom projektu je Varaždinska županija, a partneri su HZZ Varaždin, AZRA, Razvojna agencija Sjever - DAN i Udruga Njezina druga šansa. Trajanje ovog projekta je 30 mjeseci. U ime vodećeg partnera Varaždinske županije, prisutnima na početnoj konferenciji obratila se posebna savjetnica župana Natalija Martinčević.

- Iznimno smo ponosni da je Varaždinska županija dobila gotovo 2 milijuna kuna za ovaj tzv. "soft", no za nas iznimno važan projekt jer on pomaže zapošljavanju osoba koje su socijalno osjetljive i osoba koje spadaju u ranjive skupine. Pokušat ćemo pomoći da se zaposle osobe starije životne dobi, osobe s invaliditetom i trajno nezaposlene osobe, a posebno se to odnosi na žene iznad 50 godina s strukovnom školom koje nažalost ostaju trajno nezaposlene. Varaždinska županija osnovala je i Savjetodavno tijelo za zapošljavanje kako bi objedinila javni, privatni i civilni sektor kako bi oni mogli dati svoje prijedloge i sugestije potrebno za poboljšanje tržišta rada, zapošljavanje i samozapošljavanje – naglasila je Martinčević.

Martinčević se osvrnula na činjenicu da je u Varaždinskoj županiji manje od pet posto nezaposlenih te da je sada zapravo problem nedostatak radne snage. U ovih pet posto, kako je navela, spadaju upravo grupe kojima se projektom LEPEZA VŽ želi pomoći da se zaposle, što povećava značaj ovog projekta.

- U ovom projekt koji traje više od dvije godine provodit ćemo mnoge aktivnosti zajedno s našim partnerima i vjerujem da će to uroditi vrlo konkretnim pokazateljima da je projekt i uspio – za kraj je istaknula Martinčević.

Jedan od partnera na ovom projektu je i Hrvatski zavod za zapošljavanje, Regionalni ured Varaždin.

- U ovom projektu sudjelovat ćemo u radu s nezaposlenim osobama, radom pri dodjeli poticaja za samozapošljavanje koja idu kroz ovaj projekt, a također i naši zaposlenici sudjelovat će u radionicama pri jačanju kapaciteta članova lokalnih partnerstva – rekla je Petra Lazić, rukovoditeljica Odjela za provođenje projekata HZZ Varaždin i predsjednica Lokalnog partnerstva za zapošljavanje.

Larisa Križan Breljak, voditeljica projekta LEPEZA VŽ, pojasnila je organizaciju projekta.

- Kroz LEPEZU VŽ radit ćemo na tri grupe odnosno područja koja su značajna za projekt, a to su osnaživanje nezaposlenih ljudi kroz jedan pilot projekt rada na karijernim grupama u suradnji s HZZ Varaždin, na njihovom psiho-socijalnom osnaživanju, s druge strane, radit ćemo s poduzetnicima i na kraju s članovima Lokalnog partnerstva za zapošljavanje kojih trenutno ima 23 – naglasila je Križan Breljak.

Napravit će se i revizija razvoja ljudskih potencijala Varaždinske županije koja je napravljena za razdoblje 2016.-2020., umrežavanje sa susjednim LPZ-om Međimurske županije, a najavila je i provođenje studijskih putovanja za razmjenu iskustava, te druženja u neformalnom okruženju s ciljem razvoja novih ideja.

Varaždinska županija uključena je u Lokalno partnerstvo za zapošljavanje (LPZ). LPZ je tijelo je u koje se dobrovoljno mogu uključiti institucije i organizacije s ciljem prepoznavanja problema, dinamike i svih drugih pitanja koja se tiču politike zapošljavanja. LPZ Varaždinske županije ima na raspolaganju fond od 405.000 kuna s kojim će se pomoći zainteresiranim mladim poduzetnicima.

Lepeza_VZ_2.JPG

Lepeza_VZ_3.JPG

Lepeza_VZ.JPG