U Varaždinu obilježen Svjetski dan srca, 260 građana dalo izmjeriti krvni tlak i šećer Foto: Varaždinska županija

U Varaždinu obilježen Svjetski dan srca, 260 građana dalo izmjeriti krvni tlak i šećer

Varaždinske vijesti | 1.10.2017. u 08:06h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Da bi upoznale javnost o važnosti očuvanja zdravlja srca te im pružile informacije o rizičnim čimbenicima i mogućnostima prevencije kardiovaskularnih bolesti, patronažne sestre Doma zdravlja Varaždinske županije su u suradnji s učenicima Medicinske škole Varaždin u petak, 29. rujna, obilježile Svjetski dan srca.

Nakon Ivanca, javnozdravstvenu akciju organizirale su na Franjevačkom trgu u Varaždinu, gdje su građani imali priliku provjeriti vrijednosti krvnog tlaka i šećera u krvi te dobiti odgovarajuće zdravstvene savjete. Akciju su podržali zamjenici župana Varaždinske županije Tomislav Paljak i Robert Vugrin te posebna savjetnica župana Natalija Martinčević, koji su se na Franjevačkom trgu pridružili ravnatelju Doma zdravlja Varaždinske županije Draženu Jagiću i glavnoj sestri Doma zdravlja Marini Golek Mikulić. Dali su izmjeriti krvni tlak te razinu šećera u krvi, čime su i svojim primjerom pokazali da je važno voditi brigu o zdravlju.

Akciji se odazvalo ukupno 260 građana, a kod 104 osobe su izmjerene povišene vrijednosti krvnog tlaka, pri čemu su sve bile novootkrivene. Kod 28 osoba evidentirana je pak povišena vrijednost šećera u krvi, od kojih je 5 novootkrivenih.

Od izuzetne važnosti jest upravo rano prepoznavanje i otkrivanje rizičnih čimbenika, jer su i tijek bolesti, a i konačan ishod liječenja bolji ako se s liječenjem započne što ranije. S obzirom da su bolesti srca i krvnih žila jedan od vodećih javnozdravstvenih problema i uzroka smrtnosti, a zdrave životne navike dokazani način prevencije, na ovaj način sugrađanima je poslana poruka da se malim promjenama može učiniti mnogo, ističu patronažne sestre Doma zdravlja.

dan_srca_varazdin_1.jpg

dan_srca_varazdin_2.jpg

dan_srca_varazdin_3.jpg