U Varaždinu bi, vjerovali ili ne, moglo postati još egzotičnije...

| 19.7.2018. u 16:49h | Objavljeno u Aktualno

Nepravomoćnu presudu zagrebačkog Županijskog suda, kojom je varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok osuđen na dvije godine zatvora, Davor Patafta na godinu i osam mjeseci, a Narcis Huljev na godinu i pol djelomice uvjetno - nisu voljni komentirati ni pravnici pa čak ni političari. Uz Čehoka, izuzetak je zasada još samo njegov slijednik i prethodnik, Goran Habuš, što je i razumljivo, jer baš je on uime kluba vijećnika HNS-a svojedobno podnio prijavu kaznenu prijavu protiv desetak varaždinskih političara i poduzetnika, među kojima su i sada osuđeni. Stoga ne čudi što je po Habušu već sada izašla na vidjelo istina o „muljanjima“, iako priznaje da je još daleki put do pravomoćnosti...

I uistinu, nezahvalno je gotovo bilo što reći kad su u pitanju prvostupanjske presude, pa čak i pravomoćne. Jer, svašta je moguće. Niz je primjera za to, pogotovo kad su posrijedi krupni slučajevi. Tako je, primjerice, nedavno nakon revizije ukinuta presuda varaždinskog Trgovačkog suda o ništetnosti ugovora o interventnom zbrinjavanju otpada u Brezju, iako ju je potvrdio Visoki trgovački sud, čime je postala pravomoćna. Međutim, ne zadugo jer ju je poništio Vrhovni sud i sve vratio na novo suđenje, koje je krajnje upitno zbog novih okolnosti... Kad se vide ovakvi obrati, nije čudo da neki zaključuju da je najpametnije – šutjeti.

Međutim, ako nije pametno govoriti o nepravomoćnoj presudi, odnosno je li i koliko utemeljena ili ne, to ne znači da ona već sada nema baš nikakve posljedice. Naravno, ne pravne, već političke. Pogotovo to vrijedi u okolnostima kada su osuđeni prvi čovjek jednog grada i gradski vijećnik, koji se i danas bave „starim pitanjima“ zbog kojih su sad nepravomoćno osuđeni.

Primjerice, pred varaždinskom gradskom vlašću još uvijek je otvoreno pitanje kako zbrinuti bale u Brezju. Gradska vlast zalaže se za kupnju MBO postrojenja - koje je izgradilo poduzeće Davora Patafte, koje ga je naknadno prodalo - dok je oporba suzdržana te ukazuje da treba paziti na cijenu. Zar nakon presude zagrebačkog Županijskog suda, koja govori i šteti za gradski proračun u poslovima s privatnim tvrtkama, upozorenje oporbe ne dobiva na dodatnoj težini? Možda i neopravdano, ali ipak odluke će se puno teže donositi.

Zbog toga što su gotovo isti akteri u igri, možda još bolji primjer za moguće posljedice nepravomoćne presude natezanja su oko zakupa varaždinskog aerodroma. Grad Varaždin, kako što je poznato, stalno traži da se on bolje iskoristi i u njega više ulaže pa čak i prijeti zakupcu sa čijim se predstavnicima nevoljko sastaje. Nedvojbeno, njihovi odnosi nisu dobri, ali nije baš jasno gdje je točno problem jer malo toga se i danas oko aerodroma zbiva pred očima javnosti. A da stvar bude „zanimljivija“, opet se kao potencijalni novi zakupac i investitor pojavljuje tvrtka koja je proglašena krivom zbog događanja kada je vodila aerodrom, a zbog njih je osuđena i njezina odgovorna osoba, kao i vlasnik...

Moglo bi se navesti još primjera koji zorno pokazuju da bi se već i nakon nepravomoćne presude varaždinskome gradonačelniku, kao i gradskom vijećniku, (još) pomnije moglo gledati što i zašto rade, odnosno čuti kritike osnažene novim „argumentom“. Jer teret, koji su imali s optužnicom, sada je sigurno veći, bez obzira što ništa ne treba isključiti. Ili bez obzira što pričali. Naime, čak i ako će oni raditi sve dobro i odlično, imat će novo opterećenje na svojim leđima. Možda će zbog toga oni izbjegavati donositi odluke, možda će drugi izbjegavati susrete, dogovore i razgovore o bitnim javnim pitanjima... Nedvojbeno, stvoren je ne samo novi osobni teret, koji može ozbiljno utjecati na usredotočenost svakodnevnom radu, već su stvorene i posljedice koje bi mogle ozbiljno utjecati na Grad Varaždin, ukupan život i razvoj grada, odnosno građana... Ako toga birači, pa djelomice i mediji,  nisu bili svjesni prije godinu dana, sada bi svakako trebali.

Upravo zbog opisanih i neopisanih posljedica, koje nosi osuđujuća, iako nepravomoćna presuda, Vrhovni sud bi morao što prije odlučiti kako o žalbama osuđenih, tako i USKOK-a, koji smatra da su kazne preniske. Ne samo zbog okrivljenik, koji i dalje tvrde da nisu krivi, već pravomoćna presuda treba žurno i zbog opće „društvene higijene“. Naime, nužno je što prije raščisti sadašnju, uistinu egzotičnu situaciju u kojoj Grad Varaždin vodi osoba, koja ne samo da je pravomoćno okrivljena, nego i nepravomoćno osuđena da je radila nešto suprotno zakonu i na štetu Grada, što je slučaj koji svakako ide u prilog onima koji se zalažu da na izbore ne smiju pravomoćno okrivljeni, a ne samo osuđeni...  

Ali to nije sve. Naime, ako će potrajati ova (pre)duga egzotična situacija u Varaždinu, točnije sucima za rješavanje žalbi trebati više od godinu dana, onda će nastati još „zanimljivija“ ili egzotičnija situacija od sadašnje. Naime, ukoliko Čehok ne uspije sa žalbom te bude pravomoćno osuđen na zatvorsku kaznu dulju od mjesec dana, više po sili zakona neće biti varaždinski gradonačelnik. Međutim, neće biti ni izvanrednih izbora, budući da će ga zamijeniti (prvi) zamjenik. Naime, zakon veli da se raspisuju izvanredni izbori ako mandat gradonačelnika prestane prije isteka dvije godine mandata. Dakle, bude li Čehok pravomoćno osuđen do lipnja iduće godine, onda će se morati na izvanredne izbore u Varaždinu. Međutim, ako gradonačelniku zbog pravomoćne presude mandat prestane nakon isteka dvije godine mandata, odnosno iza lipnja 2019., onda se ne raspisuju izbori, već njegovu dužnost obnaša njegov zamjenik – Zlatan Avar.