U Varaždinsku županiju stiže 20 milijuna kuna EU sredstava za Vodotoranj, bolničke zgrade i pet škola

Varaždinske vijesti | 15.3.2018. u 14:20h | Objavljeno u Aktualno

Zgrada Vodotornja, zgrade Psihijatrije i Poliklinike u krugu Opće bolnice Varaždin i pet škola čiji osnivač je Varaždinska županija – Srednja škola Ivanec, Osnovna škola Donja Voća, Područna škola Nedeljanec, Područna škola Lovrečan i Područna škola Cvetlin – uskoro dobivaju novi izgled i postaju energetski učinkoviti objekti.

U Varaždinsku županiju za energetsku obnovu ovih objekata, čija je ukupna vrijednost 39,3 milijuna kuna, stiže čak 20 milijuna kuna bespovratnih EU sredstava.

U Ministarstvu graditeljstva i prostornoga uređenja u Zagrebu danas su, 15. ožujka, svečano uručene odluke o financiranju osam projekata Varaždinske županije, škola i Opće bolnice Varaždin u sklopu poziva „Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora“.

Odluke kojom se dodjeljuju sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a unutar operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.“, ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar uručio je zamjeniku župana Robertu Vugrinu, ravnatelju Opće bolnice Varaždin dr. Nenadu Kudeliću i ravnateljima škola Lidiji Kozini, Nevenki Turščak, Martini Vusić, Raheli Blažević i Predragu Mašiću.

- Ovo je potvrda da je u Varaždinskoj županiji došlo do eksplozije EU projekata. Naši projekti su prošli zahtjevne EU kriterije, na što smo ponosni. Svih ovih osam projekata smo prijavili digitalnim putem u rekordnom roku, već unutar prvih pet minuta od objave javnog poziva. Gotovo 20 milijuna kuna europskog novca će biti uloženo u Vodotoranj, dvije bolničke zgrade i pet škola. Međutim, očekujemo i nove odluke o financiranju budući da smo na javni poziv za energetsku obnovu prijavili 16 projekata ukupno vrijednih 174 milijuna kuna. Među njima su Minerva u Varaždinskim Toplicama te Dom za starije i nemoćne osobe u Varaždinu – istaknuo je zamjenik župana Robert Vugrin.

Za projekt energetske obnove Vodotornja odobreno je bespovratnih 6,4 milijuna kuna (ukupna vrijednost projekta 13,9 milijuna kuna), za zgradu Psihiijatrije 2,6 milijuna kuna (ukupna vrijednost 4,8 milijuna kuna), za Polikliniku 3,8 milijuna kuna (ukupna vrijednost 7,1 milijun kuna), za Srednju školu Ivanec 4,5 milijuna kuna (ukupna vrijednost 8,2 milijuna kuna), za PŠ Nedeljanec 545 tisuća kuna (ukupna vrijednost 0,9 milijuna kuna), za PŠ Lovrečan 614 tisuća kuna (ukupna vrijednost 1 milijun kuna), PŠ Cvetlin 519 tisuća kuna (0,9 milijuna kuna) te za OŠ Donja Voća 972 tisuće kuna (vrijednost 2,1 milijun kuna).

- Varaždinska županija je već krenula s pripremama javnih natječaja za odabir izvođača radova, a cilj je da radovi u školama počnu čim završi nastava u ovoj školskoj godini, tako da se ne ometa nastava, a i da se maksimalno iskoriste povoljni vremenski uvjeti. Što se tiče Vodotornja i dviju bolničkih zgrada, očekujemo da će radovi početi tijekom ljeta – najavio je zamjenik Vugrin.

Na javni poziv stiglo je više od 400 prijava, naveo je ministar Predrag Štromar. - Od prvih 19 odluka o financiranju projekata, čak 8 ih je iz Varaždinske županije, na čemu čestitam. Ostale prijave su u obradi. Mogu najaviti da će novi javni poziv biti objavljen 7. svibnja, a osigurano će biti 200 milijuna kuna – rekao je ministar Štromar.

Zamjenik Vugrin je otkrio da Varaždinska županija za novi javni poziv već priprema niz novih projekata.

Na svečanosti dodjele odluka o financiranju osam projekata u Zagrebu bili su i načelnik Općine Cestice Mirko Korotaj te zamjenik načelnika Općine Vidovec Dubravko Zavrtnik.