Tvrtka Marconato posluje u Otoku Virje u općini Cestica Foto: Krešimir Đurić

U tvrtci Marconato četvrtinu od stotinjak zaposlenika čine pripadnici romske manjine

| 4.6.2018. u 14:14h | Objavljeno u Aktualno

Ana Ignac, Danijel Ignac i Jurica Balog tek neki su pripadnici romske nacionalne manjine koji rade u pogonu talijanske tvrtke Marconato u Otok Virju u općini Cestica.

Ta tvrtka, koja proizvodi đonove za visokokvalitetnu obuću vatrogasaca, policajaca, vojnika i planinara, jedna od rijetkih na području Varaždinske županije koja zapošljava značajniji broj Roma: od ukupno stotinjak zaposlenika, njih 25 su Romi.

- Ovdje radimo već nekoliko mjeseci. Jako smo zadovoljni s poslom i nije nam teško raditi - usuglasili su se Ana, Danijel i Jurica.

S njima je zadovoljna i direktorica tvrtke Lorena Maria Minchio.

- Dobri su nam radnici, ozbiljni su i nemamo nikakvih problema. Uistinu ne razumijem zašto ih se u društvu još uvijek diskriminira. Mi ne radimo nikakvu razliku među zaposlenicima, a vidim da su ih i ostali dobro prihvatili. Moram priznati da su možda prvih nekoliko dana bili suzdržani prema njima, no danas su skupa idu na pauzu, razgovaraju i druže se - ističe direktorica tvrtke Marconato.

Od 25 zaposlenika romske nacionalne manjine, samo je pet žena, a ostalo su muškarci. Minchio veli da bi im dobro došlo više žena, radnika općenito, no ne uspijevaju ih pronaći.

DSC 1843

- S Romima je, da tako kažem, frekventno. Naime, neki od njih se ovdje ne zadržavaju dugo jer imaju probleme s Finom koja im zbog dugova često sjedne na dio plaće. Zato Romi više vole raditi “na crno”. Zbog toga smo izgubili mnogo njih. I inače nam je u posljednje vrijeme sve veći problem pronaći radnike. Stoga smo u stalnom kontaktu s lokalnom zajednicom i predstavnicima općinske vlasti kako bi nam oni pomogli u tome - veli direktorica tvrtke Marconato.

Svoj pogon u Otok Virju talijanska je tvrtka otvorila 2005. godine. U početku su zapošljavali dvadesetak radnika, a danas ih je stotinjak. Međutim, zbog nedostatka radne snage u Otok Virju nisu u mogućnosti povećavati proizvodnju ili širiti pogon, iako potreba postoji. Marconato, naime, đonove za cipele proizvodi za tvrtke širom svijeta, a u Hrvatskoj surađuju s Haixom, Planikom, Borovom i Consorsom. Pogone imaju čak i u SAD-u i Južnoj Africi.

DSC 1921

- Minimalna cijena cipela za koje proizvodimo đonove je oko 200 eura. To su specijalne cipele koje koriste vatrogasci, policajci, vojnici, ali i planinari. Đonovi stoga prolaze različita testiranja, primjerice izdržljivost u vatri i u ostalim ekstremnim uvjetima, te je stoga normalna cijena jedne takve cipele. Ne „tučemo“ se s kineskim proizvodima jer je to drugačiji svijet u odnosu na nas. Iz dana u dan dobivamo nove narudžbe i nove klijente, no ovdje zbog manjka radnika trenutno ne možemo povećavati proizvodnju. Stoga planiramo otvoriti novi pogon iste veličine u Đurđevcu i u kontaktu smo s njihovom lokalnom zajednicom. Dio proizvodnje koji nećemo moći ispuniti ovdje, radit ćemo drugdje - pojašnjava Minchio.

Više o ovoj tvrtci i njezinim zaposlenicima doznajte u novom broju Varaždinskih vijesti

Označeno u