Ugovoreno 65 % ukupnih alociranih sredstava u EU fondovima, a svega 15 % dodijeljeno!?

| 7.3.2019. u 08:06h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

U Trakošćanu je u srijedu počela Međunarodna konferencija o EU fondovima, pod nazivom „Što nam donosi novo financijsko razdoblje 2021-2027 u EU fondovima? Učimo iz iskustva strateškog razvoja i provedbe EU projekata drugih zemalja članica EU“, u organizaciji PJR-a.

Vittoria Alliata di Villafranca, ravnateljica Opće uprave za regionalnu i urbanu politiku Europske komisije i jedna je od autorica novih pravila za financijsko razdoblje 2021 – 2027, održala je predavanje o pripremi za kohezijsku politiku u novom razdoblju. Istaknula je kako je kohezijska politika stvorila više od 1,6 milijuna poslova. Za slijedeće razdoblje iznesene su politike EU kroz nekoliko ključnih točaka, a jedna od točaka je i nastavak većeg sufinanciranja za siromašnije regije, koje imaju BDP manji od 75% prosjeka EU, što uključuje i Hrvatsku. Istaknula je kako je cilj novih politika pojednostaviti sustav.

- Europska unija i Europska komisija žele pojednostaviti sustav kako bi države mogle brže raditi, no često su problemi i u administraciji i pravnom okviru u državi članici, ne samo na razini EU. Hrvatska mora raditi na pojednostavljivanju poslovnog okruženja, koje je na regionalnim razinama dobro, no na nacionalnoj je dosta sporo - rekla je Vittoria Alliata di Villafranca.

Predavanje su održale i Ana Odak, pomoćnica ministrice Gabrijele Žalac te Spomenka Đurić državna tajnica Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU te posebna izaslanica predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i ministrice Žalac.

Odak je govorila o Nacionalnoj razvojnoj strategiji (NRS) za 2030. godinu kojoj je glavni cilj uspostaviti sustav i red u sustavu strateškog planiranja. Kako je istaknula, velika promjena koju donosi Strategija (NRS) je i činjenica da svakom novom vladom neće dolaziti do promjena strateških ciljeva, koji ostaju isti do 2030. godine. Glavna ideja NRS-a je da imamo jasno definirane ciljeve, koji neće biti samo slovo na papiru. Spomenka Đurić, državna tajnica Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU iznijela je presjek stanja EU fondova u Hrvatskoj, u kojoj je 65 % ukupnih alociranih sredstava ugovoreno, a svega 15 % dodijeljeno.

Istaknula je da je Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU svjesno velikog nesrazmjera, ali u ovoj i sljedećoj godini planira se veliki broj isplata korisnicima. Već sada, u prva dva mjeseca 2019. godine su krenuli u intenzivne isplate. Protekle dvije godine uglavnom se radilo na ugovaranju te sada većina projekata kreće u provedbu. Prvi dan je završen panel raspravom na kojoj su sudjelovali: Aurelio Cecilio, voditelj Odjela za Hrvatsku, Bugarsku i Sloveniju, glavna uprava za regionalnu i urbanu politiku Europske komisije, Florentina Ciocanel, zamjenica generalnog direktora, Ministarstvo europskih fondova Rumunjska, Spomenka Đurić, državna tajnica, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU, Ana Odak, pomoćnica ministrice, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU, Martina Jus, direktorica Sektora, Hrvatska banka za obnovu i razvoj, te Petra Sentić, direktorica HUP Udruge profesionalaca za fondove EU. Tema panela bili su izazovi novog razdoblja financiranja.