U subotu Dan otvorenih vrata Vojarne u Optujskoj Foto: VV arhiva

U subotu Dan otvorenih vrata Vojarne u Optujskoj

M.P./Varaždinske vijesti | 3.11.2016. u 08:31h | Objavljeno u Aktualno

Iz Grada Varaždina pozivaju građane da u subotu 5. studenog s početkom u 9:45 sati u sklopu 2. Dana otvorenih vrata, posjete, razgledaju i informiraju se o stanju i planovima za revitalizaciju prostora bivše vojarne u Optujskoj ulici.

Dan otvorenih vrata organizira se u sklopu aktivnosti projekta MAPS – Millitary Assets as Public Spaces, koji se provodi unutar EU programa URBACT. Dan otvorenih vrata projektna je aktivnost kojom se želi potaknuti javni interes za pitanje budućnosti tog velikog bivšeg vojnog kompleksa, s kojim mnogi građani nisu upoznati jer je vojarna, kroz cijelu svoju povijest, bila uvelike izolirana od redovnih životnih tokova grada.

Program razgleda vojarne uz vodstvo turističkog vodiča (dvije grupe) planiran je u 9.45 i 10.30 sati, a okupljanje je ispred jahaonice. Tura traje 45 minuta, a kroz nju će građani dobiti uvid u povijest kompleksa i današnje korištenje. Predviđene su dvije ture nakon kojih posjetitelji mogu prisustvovati predavanju ili se zadržati u krugu vojarne.

Predavanje “To trebamo-to radimo” počinje okupljanjem posjetitelja u 10.30 sati u prostorima Sportskog plesnog kluba Valcer. Tim predavanjem, odnosno projektom Hrvatska nastupa na ovogodišnjem Bijenalu arhitekture u Veneciji.

S početkom u 12.30 sati u jahaonici će biti predstavljena maketa kompleksa vojarne koju je sa svojim timom izradila arhitektica Kristina Škrokov.

Inače, Danu otvorenih vrata pridružit će se i sadašnji korisnici prostora u vojarni – članovi UDVDR-ogranak Varaždin, Varaždinski Husari te Sportski plesni klub Valcer koji će posjetiteljima, na svom primjeru, predstavili dobru praksu obnove i korištenja napuštenih prostora.

maps2 varazdin web