U sliv Plitvice i Bednje uloženo 64 mil., a na Dravu 23,7 milijuna kuna Foto: Ilustracija

U sliv Plitvice i Bednje uloženo 64 mil., a na Dravu 23,7 milijuna kuna

| 25.9.2017. u 16:10h | Objavljeno u Aktualno

Budući da mnogi žitelji i u slučaju prošlotjednih poplava odgovornima drže Hrvatske vode, molili smo ih da nam navedu što je unazad nekoliko godina učinjeno po pitanju sprječavanja izlijevanja Plitvice i Bednje, ali i Drave.

Danijel Bunić, v.d. direktora Vodnogospodarskog odjela za Muru i gornju Dravu Hrvatskih voda, ukazuje kako je u posljednjih pet godina na području Varaždinske županije na Dravi na program radova preventivne, redovne i izvanredne obrane od poplava uloženo 23,7 milijuna kuna, a na području grada Varaždina 3,9 milijuna kuna. U to, pojašnjava, spada održavanje nasipa i inundacijskog pojasa, košnja trave, ali i manji popravci nasipa.

- Značajnije aktivnosti na Dravi bile su nadvišenje i popravak nasipa nakon poplave u jesen 2014. na potezu Virje Otok-Brezje (2,8 mil. kn), izgradnja obaloutvrde u Varaždinu s ciljem zaštite nasipa u Varaždinu, koja je započela 2011. (vrijednost 10,4 mil. kn), a tu je i uređenje servisnog puta uz nasip Svibovec-Družbinec s ulaganjima od 1,4 mil. kn - navodi Bunić.

U tijeku je, dodaje, izrada projektne dokumentacije za nasip za obranu od velikih voda Virje Otok-Brezje dužine 3,7 km, investicijske vrijednosti 23,6 mil. kn, čiji je početak izgradnje u planu za 2018., a u tijeku je i priprema za izradu modela upravljanja branama HE Varaždin, Čakovec i Donja Dubrava.

- Nadalje, u izradi je idejni i glavni projekt rekonstrukcije nasipa Selnica - Dubovica s uspornim nasipima uz Plitvicu i Bednju u Svetom Đurđu te Velikom i Malom Bukovcu investicijske vrijednosti 70 mil. kn. Usto, u planu je i izrada projektne dokumentacije za rekonstrukciju nasipa uz Dravu u Šemovcu investicijske vrijednosti 15 mil. kn. Dinamika i završetak ovih projekata ovisi o raspoloživosti financijskih sredstava - napominje Bunić.

Ulaganja na slivu Plitvice i Bednje u posljednjih pet godina iznosila su pak 64 milijuna kuna, odnosno godišnje oko 12,8 milijuna kuna.

       U što se još ulagalo i kakav je stav Hrvatskih voda čitajte u tiskanom izdanju Varaždinskih vijesti

 

Označeno u