U sklopu istrage o krađi oružja i curenja informacija o tome, policija pratila i kontakte s novinarima!? Foto: VV arhiva/Krešimir Đurić

U sklopu istrage o krađi oružja i curenja informacija o tome, policija pratila i kontakte s novinarima!?

| 8.10.2018. u 18:29h | Objavljeno u Aktualno

Ponovo apeliram na Ravnateljstvo policije, odnosno Upravu kriminalističke policije, da se potrude otkriti kako i gdje je završilo 153 komada vatrenog oružja, nestalog iz policijskog skladišta u Varaždinu između 2013. do 2015. godine. Ako već ne mogu otkriti tko je to pokrao oružje, koje su policiji predali građani, ne moraju istraživati niti tko je novinarima plasirao informaciju o tome, a naročito ne moraju zbog toga kršiti ustavna prava građana, protuzakonito ih stavljati na posebne mjere tj. raditi izliste njihovih poziva, što su tada u 2015. godini činili.

Lopovu ni traga

Ustvrdio je to saborski zastupnik HDZ-a i predsjednik HDZ-a Varaždinske županije Anđelko Stričak u Hrvatskom saboru tijekom rasprave o Konačnom prijedlogu Zakona o nabavi i posjedovanju oružja, kojim se uređuju se kategorije oružja, postupci nabave, registracije i sakupljanja oružja građana, produženja roka valjanosti isprava o oružju, način postupanja s oružjem i streljivom, punjenje streljiva za vlastite potrebe, postupak u slučaju smrti vlasnika oružja, postupci oduzimanja oružja, streljiva i isprava o oružju i postupanje prilikom unošenja i iznošenja oružja iz Hrvatske.

Prošlotjedni istup Stričaka u sabornici nije prvi njegov apel da se konačno razriješi tajanstven nestanak velike količine oružja iz skladišta varaždinske policije, od kojeg je dio pronađen kod švercera oružja početkom 2015. godine. Kao što smo višekratno pisali, dvojica policajaca, Marinko Matečak i Dino Žganec, bili u 2. siječnja 2015. u redovitoj kontroli u Zagrebačkoj ulici gdje su zamijetili osobno marke Renault Laguna, koje su odlučili slijediti jer su ga koristile osobe, kako su rekli, iz krim-miljea. Kada su vozilo zaustavili i pogledali torbe u prtljažniku - imali su što vidjeti: dvadeset pištolja, šesnaest automatskih pištolja s prigušivačima, devet automatskih pušaka, trideset ručnih bombi, 2,8 kilograma eksploziva TNT, tisuću komada raznog streljiva... Sve to bilo je izloženo u policiji, dok se još nije znalo odakle potječe.

Zbog nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabave oružja i eksplozivnih tvari, Dražen Cmrečak je osuđen na godinu dana i tri mjeseca zatvorske kazne, a Davor Papec na 11 mjeseci, pri čemu im je u kazne uračunato i vrijeme koje su proveli u istražnom zatvoru od 2. siječnja 2015. do 20. veljače 2015. godine. Ove kazne još nisu pravomoćne.

Iako su kažnjeni vozač i suvozač, koji su tvrdili da im je nelegalni prijevoz ponuđen u jednom ugostiteljskom objektu, ostalo je nerazjašnjeno kako je moguće da je u torbama pronađeno i oružje iz policijskog skladišta. Tko je, kada i kako uspio ukrasti čak 153 komada oružja iz skladišta varaždinske policije nepoznanica je i nakon više od tri godine tijekom kojih je podnijeto nekoliko kaznenih prijava.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti