U Prelogu biorazgradivi otpad sami obrađuju u svojoj kompostani, a u Varaždinu to plaćaju

| 10.12.2018. u 17:52h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Kome se i pod kojim se uvjetima isporučuje reciklabilni otpad, koji komunalna poduzeća prikupe kod domaćinstava i poduzeća, sve češća su pitanja nakon što se počelo s novim načinom prikupljanja miješanog i biorazgradivog komunalnog otpada. Veći računi potaknuli su, naime, razmišljanja o tome mogu li se smanjiti ukoliko se reciklabilni otpad što više i što bolje proda ili iskoristi, odnosno što manje plaća za njegovo zbrinjavanje.

Prema podacima iz Čistoće, od 13 vrsta reciklabilnog otpada, zarađuju samo na otpadnom papiru, otpadnoj metalnoj ambalaži, otpadnoj staklenoj ambalaži i otpadnom metalu. Uz napomenu da cijene na tržištu otpada stalno variraju, situacija je u listopadu bila sljedeća - otpadni papir Čistoća prodaje tvrtki Lotus 091 iz Varaždina, za što je ugovor sklopljen temeljem ponude, za 280 kuna po toni. Otpadnu metalnu ambalažu i otpadni metal prodaje varaždinskom Univerzalu, s kojim je ugovor sklopljen također temeljem ponude. Pritom je za metalnu ambalažu Čistoća dobila 700 kn/t, a za metal 1.200 kn/t. Za staklenu ambalažu, preko ugovora s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU), tvrtka Vetropack Straža iz Huma na Sutli Čistoći je plaćala 145 kn/t.

Za ostale vrste otpada Čistoća mora plaćati naknadu za preuzimanje. Najviše otpada (otpadnu miješanu ambalažnu plastiku, otpadnu plastiku i gumu, otpadni tekstil, glomazni otpad i lampione) preuzima tvrtka Ekoflor Plus iz Oroslavja, što je ugovoreno temeljem javnog natječaja. Za ambalažnu plastiku ugovor s Ekoflorom otkazan je 11. studenoga, a u listopadu je Čistoća za tu vrstu otpada plaćala 365 kn/t. Za plastiku i gumu naknada je bila 290 kn/t, tekstil 777 kn/t, glomazni otpad 485 kn/t, a za lampione 585 kn/t. Otpadno staklo (ravno) i otpadno drvo preuzima Univerzal, također temeljem javnog natječaja, za što Čistoća plaća 800 kn/t (staklo), odnosno 100 kn/t (drvo). Za zabrinjavanje biootpada Čistoća plaća 500 kn/t OPG-u Vrček iz Črnca Biškupečkog, koji na svojoj farmi svinja imaju i bioplinsko postrojenje za proizvodnju električne energije. Taj je posao ljetos sklopljen temeljem ponude, no i za biootpad će se provoditi javna nabava, napominju iz Čistoće.

Više o ovoj temi pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti

Označeno u