U Ludbregu u blizini vrtića bazna stanica, aktivisti upozoravaju na opasnost od zračenja

Napisao/la: D.P. -
Ilustracija Ilustracija

Udruga Društvo zdravo naselje koja se bavi zaštitom od elektromagnetskog zračenja je medijima, ali i saborskim zastupnicima te HAKOM-u, poslala dopis u kojem upozorava kako je u Ludbregu u blizini vrtića i škola postavljena bazna stanica.

Kako ističe tajnik Društva zdravo naselje Branko Kovač-Vujčić baznu je stanicu potrebno izmjestiti. Uz to, ističe kako je nužno uskladiti pravilnike o smještanju baznih stanica s pravilnicima Europske unije.

Kako stoji u dopisu, jedan je teleoperater ovog ljeta postavio opremu na stambenu zgradu u gusto naseljenom dijelu Ludbrega u ulici A. Šenoe 1, odnosno neposredno uz dječji vrtić, a blizini su još dva dječja vrtića, osnovna škola i srednja škola.

Nepropisno?

Kako je neslužbeno doznala Društvo zdravo naselje, gotovo polovica suvlasnika stambene nija dala suglasnost za postavljanje bazne stanice pa to znači kako nisu poštovani propisi i volja suvlasnika.

- Upravitelj zgrade nije imao potrebno ovlaštenje za potpis ugovora o zakupu pa su stanari ne potpisnici pokrenuli sudski postupak koji traje. Nažalost, antena sve ovo vrijeme radi - ističu u Društvu zdravo naselje. Upozoravaju kako se bazne stanice u Hrvatskoj postavljaju bez građevinske i lokacijske dozvole, bez potrebe usklađivanja s dokumentima prostornog uređenja, te bez studije utjecaja na okoliš te je Hrvatska po tome jedina u Europi u kojoj se to ne zahtjeva.

Uz to, ukazuju kako kod nas nije potrebno provoditi javnu raspravu sa zainteresiranim stranama (građanima i lokalnom samoupravom), a izbor lokacija antena prepušten je samo teleoperatorima.

Vezano za problematiku baznih stanica razgovarali smo i s Dejanom Žmukom, varaždinskim predstavnikom Hrvatske druge za zaštitu od elektromagnetnog zračenja (HUZEZ).

On je podsjetio da je u Varaždinu prije više godina HUZEZ održao tribinu o odgovornom korištenju mobilnih tehnologija i legislativi po kojoj se u Hrvatskoj postavljaju bazne stanice. Neposredni povod je bio antenski stup u središtu POS naselja i građanima je, ističe Žmuk, trebalo objasniti zašto u Hrvatskoj za razliku od svih drugih zemalja, tele operateri ne trebaju građevinsku dozvolu i suglasnost lokalne samouprave te postavljaju bazne stanice na način na koji to ne mogu u svojim matičnim zemljama.

BeFunky Collage

- Problem je u našoj legislativi, koja se polako ipak počinje mijenjati. Istarska je županija, primjerice, donijela Prostorni plan u kojem je zapisano da pri odabiru lokacija za antenske prihvate u blizini škola, dječjih vrtića, bolnica i sličnih ustanova, potrebno je poštivati sigurnosnu preventivnu udaljenost od 400 metara. Istra je počela štititi svoju djecu, nema razloga da to ne učini i naša županija. Nadalje, Grad Zagreb je GUP-om na svom području propisao višestruko niže granice zračenja nego li to propisuje Pravilnik Ministarstva zdravlja, zabranio antenske stupove na krovovima obiteljskih kuća i propisao da antenski stup mora biti najmanje 12 metara viši od svih građevina u krugu 100 metara. Zagreb i Istra iskoristili su pravo koje im daje Zakon o lokalnoj i područnoj samoupravi kao i EU Povelju o lokalnoj samoupravi koju je Hrvatska usvojila u zakonskom obliku - ukazuje Žmuk.

Najavio je kako će HUZEZ poduzeti korake edukacije građana i varaždinske gradske vlasti s najnovijim europskim i svjetskim trendovima.

Pritisak na vlast

- Tražit ćemo od Grada Varaždina da se povede za dobrom praksom, koja već postoji, i da se ona uvede i kod nas. Znam da je gradskoj vlasti stalo do zdravlja građana pa vjerujem da će biti sluha - veli Žmuk. Slaže se da su ljudi često skeptični kada se govori o elektromagnetskom zračenju i njegovim opasnostima.

- S obzirom da nemamo dovoljan vremenski odmak i zapravo ne znamo koje su sve posljedice zračenja katkad to izgleda kao lov na vještice, ali Svjetska zdravstvena organizacija vrstu zračenja odašiljača baznih stanica proglasila potencijalno kancerogenim i preporučila primjenu „načela predostrožnosti“, odnosno poduzimanje mjera opreza da bi se smanjio rizik za zdravlje i izdala poseban priručnik kako komunicirati rizik. Niz znanstvenih studija sve više ukazuje na rizik i potrebu za donošenje kvalitetnijih standarda zaštite zdravlja, što dovoljno govori o tome da treba preventivno djelovati - smatra Dejan Žmuk.

Ističe kako sami građani trebaju izvršiti pritisak za promjenu legislative i poštivanje standarda zaštite i pravila po kojima se postavljaju bazne stanice u uređenim državama, odnosno u Europskoj uniji koje je Hrvatska članica.

- Primjerice, u Beču i Parizu dozvoljeno je 890 puta niže zračenje nego na javnim površinama u Varaždinu, nema antena pod prozorima, a ti gradovi imaju vrlo kvalitetnu mrežu i punu dostupnost telekom usluga. Dakle, mi želimo samo da se i kod nas poštuju isti standardi - zaključio je Žmuk te poručio građanima neka se educiraju o ovoj važnoj temi.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.