Ilustracija

U Ludbregu u blizini vrtića bazna stanica, aktivisti upozoravaju na opasnost od zračenja

D.P. | 14.3.2018. u 09:20h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Udruga Društvo zdravo naselje koja se bavi zaštitom od elektromagnetskog zračenja je medijima, ali i saborskim zastupnicima te HAKOM-u, poslala dopis u kojem upozorava kako je u Ludbregu u blizini vrtića i škola postavljena bazna stanica.

Kako ističe tajnik Društva zdravo naselje Branko Kovač-Vujčić baznu je stanicu potrebno izmjestiti. Uz to, ističe kako je nužno uskladiti pravilnike o smještanju baznih stanica s pravilnicima Europske unije.

Kako stoji u dopisu, jedan je teleoperater ovog ljeta postavio opremu na stambenu zgradu u gusto naseljenom dijelu Ludbrega u ulici A. Šenoe 1, odnosno neposredno uz dječji vrtić, a blizini su još dva dječja vrtića, osnovna škola i srednja škola.

Nepropisno?

Kako je neslužbeno doznala Društvo zdravo naselje, gotovo polovica suvlasnika stambene nija dala suglasnost za postavljanje bazne stanice pa to znači kako nisu poštovani propisi i volja suvlasnika.

- Upravitelj zgrade nije imao potrebno ovlaštenje za potpis ugovora o zakupu pa su stanari ne potpisnici pokrenuli sudski postupak koji traje. Nažalost, antena sve ovo vrijeme radi - ističu u Društvu zdravo naselje. Upozoravaju kako se bazne stanice u Hrvatskoj postavljaju bez građevinske i lokacijske dozvole, bez potrebe usklađivanja s dokumentima prostornog uređenja, te bez studije utjecaja na okoliš te je Hrvatska po tome jedina u Europi u kojoj se to ne zahtjeva.

Uz to, ukazuju kako kod nas nije potrebno provoditi javnu raspravu sa zainteresiranim stranama (građanima i lokalnom samoupravom), a izbor lokacija antena prepušten je samo teleoperatorima.

Vezano za problematiku baznih stanica razgovarali smo i s Dejanom Žmukom, varaždinskim predstavnikom Hrvatske druge za zaštitu od elektromagnetnog zračenja (HUZEZ).

On je podsjetio da je u Varaždinu prije više godina HUZEZ održao tribinu o odgovornom korištenju mobilnih tehnologija i legislativi po kojoj se u Hrvatskoj postavljaju bazne stanice. Neposredni povod je bio antenski stup u središtu POS naselja i građanima je, ističe Žmuk, trebalo objasniti zašto u Hrvatskoj za razliku od svih drugih zemalja, tele operateri ne trebaju građevinsku dozvolu i suglasnost lokalne samouprave te postavljaju bazne stanice na način na koji to ne mogu u svojim matičnim zemljama.

BeFunky Collage

- Problem je u našoj legislativi, koja se polako ipak počinje mijenjati. Istarska je županija, primjerice, donijela Prostorni plan u kojem je zapisano da pri odabiru lokacija za antenske prihvate u blizini škola, dječjih vrtića, bolnica i sličnih ustanova, potrebno je poštivati sigurnosnu preventivnu udaljenost od 400 metara. Istra je počela štititi svoju djecu, nema razloga da to ne učini i naša županija. Nadalje, Grad Zagreb je GUP-om na svom području propisao višestruko niže granice zračenja nego li to propisuje Pravilnik Ministarstva zdravlja, zabranio antenske stupove na krovovima obiteljskih kuća i propisao da antenski stup mora biti najmanje 12 metara viši od svih građevina u krugu 100 metara. Zagreb i Istra iskoristili su pravo koje im daje Zakon o lokalnoj i područnoj samoupravi kao i EU Povelju o lokalnoj samoupravi koju je Hrvatska usvojila u zakonskom obliku - ukazuje Žmuk.

Najavio je kako će HUZEZ poduzeti korake edukacije građana i varaždinske gradske vlasti s najnovijim europskim i svjetskim trendovima.

Pritisak na vlast

- Tražit ćemo od Grada Varaždina da se povede za dobrom praksom, koja već postoji, i da se ona uvede i kod nas. Znam da je gradskoj vlasti stalo do zdravlja građana pa vjerujem da će biti sluha - veli Žmuk. Slaže se da su ljudi često skeptični kada se govori o elektromagnetskom zračenju i njegovim opasnostima.

- S obzirom da nemamo dovoljan vremenski odmak i zapravo ne znamo koje su sve posljedice zračenja katkad to izgleda kao lov na vještice, ali Svjetska zdravstvena organizacija vrstu zračenja odašiljača baznih stanica proglasila potencijalno kancerogenim i preporučila primjenu „načela predostrožnosti“, odnosno poduzimanje mjera opreza da bi se smanjio rizik za zdravlje i izdala poseban priručnik kako komunicirati rizik. Niz znanstvenih studija sve više ukazuje na rizik i potrebu za donošenje kvalitetnijih standarda zaštite zdravlja, što dovoljno govori o tome da treba preventivno djelovati - smatra Dejan Žmuk.

Ističe kako sami građani trebaju izvršiti pritisak za promjenu legislative i poštivanje standarda zaštite i pravila po kojima se postavljaju bazne stanice u uređenim državama, odnosno u Europskoj uniji koje je Hrvatska članica.

- Primjerice, u Beču i Parizu dozvoljeno je 890 puta niže zračenje nego na javnim površinama u Varaždinu, nema antena pod prozorima, a ti gradovi imaju vrlo kvalitetnu mrežu i punu dostupnost telekom usluga. Dakle, mi želimo samo da se i kod nas poštuju isti standardi - zaključio je Žmuk te poručio građanima neka se educiraju o ovoj važnoj temi.

Označeno u