U boci gazirane vode iz Rijeke bila je jaka lužina, sredstvo za pranje ili odmašćivanje Foto: ilustracija

U boci gazirane vode iz Rijeke bila je jaka lužina, sredstvo za pranje ili odmašćivanje

Varaždinske vijesti/HRT | 9.11.2023. u 14:33h | Objavljeno u Aktualno

U Rijeci kod jednog pacijenata doista je došlo do trovanja pićem dok za druge slučajeve za to nema dokaza, proizlazi iz nalaza Centra za forenzična ispitivanja i vještačenja Ivan Vučetić. Utvrdili su da je i u bočici i u čaši bila jaka lužnata vodena otopina. Kad je riječ o prvom slučaju u Zagrebu, naveli su da u plastičnoj bočici nisu utvrđeni spojevi koji bi bili neuobičajeni za tu vrstu pića., objavio je portal HRT-a.

Centar za forenzična ispitivanja i vještačenja „Ivan Vučetić“ proveo je vještačenja spornih i nespornih uzoraka koji su mu dostavljeni temeljem naloga Općinskog državnog odvjetništva u Rijeci.

Rezultati vještačenja tekućine iz čaše koju je konzumirala oštećena osoba podudara se u fizikalno-kemijskim svojstvima s tekućinom iz bočice bezalkoholnog pića s okusom koja mu je bila poslužena, dok je analizom utvrđeno da se radi o jako lužnatim vodenim otopinama (pH=13,6).

Temeljem utvrđenog kemijskog sastava može se zaključiti da je riječ o nekom sredstvu za pranje i/ili odmašćivanje.

Nadalje, u 20 nespornih staklenih bočica istog pića zaprimljenih u originalnom pakiranju, utvrđeno je da sadrže prozirne tekućine čiji je pH 3,5 što odgovara pH vrijednostima ovakvih vrsta napitaka.

Vezano uz prvi prijavljeni događaj na području PU zagrebačke od 7. studenog, također je dovršeno vještačenje tekućine iz plastične boce bezalkoholnog pića te je utvrđeno kako tekućina iz bočice ima pH 2,59 koji je također uobičajen za ovu vrstu pića te u tekućini nisu detektirani spojevi koji bi bili neuobičajeni za tu vrstu pića, objavio je portal HRT-a.

Coca-Cola Austria izvijestila je austrijske vlasti da njezina analiza punjenja mineralne vode u pogonima Roemerquellea nakon slučajeva erozivnih ozljeda u Hrvatskoj nije pokazala nikakve probleme, a austrijske vlasti provode i neovisno ispitivanje, piše portal HRT-a.