TURISTIČKI REKORDI Nikad više gostiju i noćenja u Varaždinskoj županiji, a među turistima i Indijci Foto: Ilustracija/Arhiva VV

TURISTIČKI REKORDI Nikad više gostiju i noćenja u Varaždinskoj županiji, a među turistima i Indijci

IHR/Varaždinske vijesti | 17.1.2024. u 11:29h | Objavljeno u Aktualno

- U zadnje vrijeme nam sve brojke idu u prilog, pa tako i u turizmu. Pretprošla godina nam je turistički bila najbolja, a prošla još bolja. Prošle godine smo ostvarili 103.874 dolaska gostiju ili 16 posto više u odnosu na pretprošlu godinu te 246.228 noćenja, odnosno 19 posto više nego godinu prije. Osim iz Hrvatske, gosti nam dolaze iz Njemačke, Poljske, Slovenije, Austrije, Slovačke, Italije, Češke i Nizozemske, a ono što je zanimljivo da su se među prvih 10 našli i Indijci - rekao je župan Anđelko Stričak, ujedno i predsjednik Turističke zajednice Varaždinske županije na današnjoj konferenciji za novinare na kojoj su predstavljeni turistički rezultati za 2023. godinu na području Varaždinske županije. Ujedno su simbolično uručeni certifikati koje je dobilo šestero novih vlasnika kuća za odmor, a među njima su bili Mladen Namjesnik iz Ludbrega s agroturizmom "Svijet vila" te Vlatko Gregur, s kućom za odmor "Grga".

IMG_20240117_091619.jpg

Zbog sjajnih turističkih rezultata župan Stričak čestitao je svim turističkim zajednicama s područja županije te ljudima koji rade u turizmu.

- Bez vas svih ne bi bilo ni ovakvih rezultata. Ovdje se još jednom pokazuje kako je čovjek pokretač svega, stvara pozitivne brojke i okružje - istaknuo je Stričak.

Direktor Turističke zajednice Goran Mališ istaknuo je kako su strani turisti preuzeli primat domaćima, a taj trend pristutan je zadnje dvije godine.

plac.jpg

- Ono što se događa u turizmu naše županije u zadnej dvije godine je da je stranih gostiju više nego domaćih. Iznimno mi je drago što su nam Nijemci najbrojniji jer to su gosti koji vole uživati u blagodatima i čarima naše županije, od enogastronomskih do razgledavanja kutlurnih i povijesnih znamenitosti, a vole i potrošiti. Hvala svim turističkim djelatnicima i svima koji su na bilo koji način uključeni u našu turističku priču, od brojnih iznajmljivača u kućama za odmor, hotelijera, vlasnika restorana i osoblja koji čine zajedno turizam Varaždinske županije i čine dobru turističku priču. Volio bih se ovom prigodom zahvaliti i privatnim iznajmljivačima u kućama za odmor. U pet godina mi smo s 10-ak kuća došli do brojke od 170 kuća za odmor. Od toga, sa šest novih certificiranih iznajmljivača, 72 su u projektu "Kuća za odmor s pričom", koji turistima nude poseban doživljaj - istaknuo je Mališ.

Upravo smještaj u kućama za odmor nadoknađuje nedostatak smještajnih kapaciteta. Naime, od ukupnog broja noćenja, u kućama za odmor ostvareno ih je 42.000, što je 30 posto ukupnog smještajnog kapaciteta u našoj županiji.

studijsko-putovanje-6.jpg

- To nije mala stvar kada znamo da smo sa smještajnim kapacitetima u problemima. Ako usporedimo 732 kreveta, koliko imaju kuće za odmor s pričom, dođemo do toga da je to jedan veliki hotel koji je nadomjestio nedostatak jednog velikog hotela kod nas - istaknuo je Mališ.

Direktor Turističke zajednice Varaždinske županije ističe kako ovakvih rezultat sigurno ne bi bilo bez podrške Varaždinske županije i Hrvatske turističke zajednice.

defender-2.jpg

- U posljednjih godinu dana pod sloganom “Županija s pričom” trudimo se promovirati na što bolji način i mislim da nam to u dobrom dijelu ide, a to potvrđuju i brojke. Naš slogan "Županija s pričom" dio je promocije koji je financijski podržala Hrvatska turistička zajednica. Za naše projekte osigurali su 400.000 eura. Sa 60.000 eura podržali su i Advent u Varaždinu, koji je proglašen najljepšim u Hrvatskoj. Županijska Turistička zajednica napravila je sjajnu promociju na zagrebačkom području i u Sloveniji, a rezultat te promocije zadnjih mjesec dana mogli ste vidjeti u Varaždinu kada je grad bio prepun slovenskih tablica. Kad ste tu, prisutni i napravite dobru kampanju, tada turisti dolaze i na to smo posebno ponosni - istaknuo je Mališ te najavio kako su projekti spremni za novi natječaj Hrvatske turističke zajednice te će se prijaviti do kraja siječnja.

Župan Stričak istaknuo je kako i Županija podupire turizam.

- U 2023. godini finacirali smo rad udruga, OPG-ova te smo osigurali potpore u turizmu, gdje je 83 iznajmljivača ostvarilo pravo na sufinanciranje između 1.500 do 4.000 eura. Jesu li to dostatna sredstva da se nešto pokrene? Sigurno nisu, ali vjerujem da naši zainteresirani građani koji su se odlučili baviti turizmom ove potpore doživljavaju kao našu podršku da to što rade je dobro te ih cijenimo - istaknuo je Stričak.