Tehnološki park Varaždin mladim stručnjacima omogućava usavršavanje u Chicagu Foto: Krešimir Đurić

Tehnološki park Varaždin mladim stručnjacima omogućava usavršavanje u Chicagu

| 1.10.2018. u 12:02h | Objavljeno u Aktualno

Tehnološki park Varaždin (TPV) postao je partner organizacije World Chicago za provođenje Professional Fellows programa u Hrvatskoj.

World Chicago je neprofitna organizacija koja direktno povezuje međunarodne lidere s tvrtkama i organizacijama u Chicagu u obliku studijskih posjeta i stipendija. Professional Fellows Program omogućuje stručnjacima iz javnog i privatnog sektora petotjedni odlazak u Chicago i rad u adekvatnoj organizaciji unutar njihovog poduzetničkog ekosustava. Program pokriva troškove puta, stanovanja i džeparac od 1.000 dolara. Program omogućuje odlazak 8-10 ljudi iz Hrvatske u 2019. godini, a Tehnološki park Varaždin preuzeo je zadaću promocije programa i selekcije sudionika na nacionalnoj razini.

- Kao nacionalni koordinator Professional Fellows programa, pozivamo sve stručnjake iz javnog i privatnog sektora te nevladinih organizacija, koji imaju iskustva u tehnološkim inovacijama i edukacijama iz tog područja, da se prijave na ovaj program i sudjeluju u petotjednom stručnom usavršavanju u Chicagu - pojasnio je direktor TPV-a Karlo Kukec.

tpv_chicago_2.JPG

Dodao je da program nudi smještaj u adekvatnu organizaciju u poduzetničkom ekosustavu u Chicagu, ali nakon povratka sudionicima je na raspolaganju i pristup fodovima za financiranja projekata koji su ostvareni s tamošnjim organizacijama, kroz nacionalni fond koji provodi američka ambasada, ali i internacionalni fond kojem imaju pristup svi alumni ovog programa.

Dodatne informacije i obrazac za prijave dostupan je na stranici worldchicago.org/worldchicago-tech-fellowship-program/, a prijave su otvorene od 1. listopada do 30. studenoga.

- Uvjet za sudjelovanje je iskustvo u radu s tehnološkim inovacijama ili edukaciji u tom području, a dobna granica je od 25 do 40 godina starosti. Potrebno je napredno znanje engleskog jezika, prijava ide u pisanom obliku, ali Tehnološki park nudi svu konzultantsku pomoć oko toga. Slijedi intervju preko Skypea i odabir polaznika, a oni koji će biti odabrani, u Chicago će ići u proljeće sljedeće godine - rekao je Kukec, dodavši da u TPV-u očekuju velik broj prijavljenih.

- Mi smo odabrani kao institucija koja ima široku mrežu potencijalnih stručnjaka u čitavoj Hrvatskoj, tako da ćemo dati sve od sebe da ih što više motiviramo - zaključio je Kukec, koji je i sam sudjelovao u ovom programu 2015. godine.

Nakon sudjelovanja u programu, zajedno s timom Tehnološkog parka pokrenuo je nekoliko projekata putem kojih se ostvaruje dugoročna strateška suradnja s poduzetničkim ekosustavom u Chicagu. Jedan od njih je "Fast track to Chicagoland", intenzivan trening program koji hrvatske tvrtke vodi na tržište SAD-a. Vrijednost programa i ove je godine prepoznala američka ambasada, koja ga je odlučila financirati sredstvima "Alumni grants" fonda.

Varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok je istaknuo kako i ova inicijativa dokazuje da je Tehnološki park Varaždin mjesto na kojem se susreću gospodarstvo, edukacije i inovacije.

- Prošle godine postali smo partner Tehnološkog parka iz Šangaja, jednog od najvećih u svijetu, a ove godine Tehnološki park Varaždin postao je partner organizacije World Chicago za provođenje Professional Fellows programa u Hrvatskoj, odnosno za pripremu i odlazak mladih iz poduzetništva i svijeta tehnoloških inovacija u Chicago, gdje mogu puno toga naučiti. Izračunali smo da je u ovih desetak godina, koliko Grad kao osnivač podupire Tehnološki park, u samom Tehnološkom parku, tvrtkama koje su iz njega proizašle, tvrtkama koje su same dalje svoj prostor ili tvrtkama koje su bile u TP pa su kasnije preuzete od stranih ili domaćih tvrtki, radilo više od 700 mladih inženjera. To je ogromna brojka te intelektualni i socijalni kapital na kojem treba temeljiti budućnost i razvoj Varaždina. Idemo i s dogradnjom Tehnološkog parka, za što smo dobili 17 milijuna kuna od fondova, a ići ćemo i u daljnju dogradnju. Želimo promijeniti obrazovnu, radnu i industrijsku strukturu varaždinskog gospodarstva, sa što većim osloncem upravo na inženjere, informatičare i ICT sektor te na visokoprofitabilnu industriju, industriju usluga i informatičku industriju koja nam je danas potrebna- napomenuo je Čehok.

tpv_chicago_3.JPG