Svjetski dan borbe protiv tuberkuloze: Na liječenje u Klenovnik dolaze pacijenti iz cijele Hrvatske Foto: Opća bolnica Varaždin

Svjetski dan borbe protiv tuberkuloze: Na liječenje u Klenovnik dolaze pacijenti iz cijele Hrvatske

Varaždinske vijesti | 27.3.2018. u 09:56h | Objavljeno u Aktualno

Prije 136 godina, 24. ožujka, Robert Koch objavio je kako je otkrio uzročnika tuberkuloze – Kochov bacil. U spomen na to otkriće, taj datum obilježava se i kao Svjetski dan borbe protiv tuberkuloze. Iako se javlja u dalekoj prošlosti, te je kroz stoljeća bila na prvom mjestu liste zaraznih bolesti u svijetu, i danas kada je broj oboljelih i umrlih od tuberkuloze manji, ona se još uvijek ne može nazvati bolest prošlosti.

- Što se tiče broja oboljelih na području Hrvatske, incidencija tuberkuloze je otprilike deset pacijenata na sto tisuća stanovnika, što nije zabrinjavajuća situacija. I Varaždinska županija prati taj trend. Iako smo očekivali da bi se broj oboljelih mogao smanjiti to se ne događa, jer uvijek imate izvor tuberkuloze kod pacijenata koji su komorbidirani, odnosno imaju neku bolest koja smanjuje njihov imunitet kao što je npr. šećerna bolest ili neke određene bubrežne bolesti, pa zbog pada imuniteta dolazi do aktivacije tuberkuloze. Kako se bolest širi aerosolom, odnosno kašljanjem, kihanjem, govorom, smatra se kako jedan pacijent tijekom godine može zaraziti 10 do 15 drugih osoba – pojasnila je Suzana Smrekar Sironić, dr.med. mikrobiolog.

bolnica_varazdin_-_tuberkuloza_6_-_smrekar_sironic.JPG

- Među oboljelim pacijentima dominira starija populacija, zbog svih tih komorbiditeta poput šećerne bolesti i neke druge kronične bolesti, karcinoma, ali ima i mlađe populacije. U tom slučaju tada bilježimo kako je već netko u obitelji liječen od tuberkuloze, pa onda određeni trenutak u životu, pad imuniteta, stres dovode do toga da se i kod njih ta bolest manifestira – pojašnjava Martina Hajduk, dr.med.

bolnica_varazdin_-_tuberkuloza_5.JPG

Služba za plućne bolesti i TBC Klenovnik referentni je centar za multirezistentnu tuberkulozu za cijelu Hrvatsku. Na liječenje u Klenovnik dolaze pacijenti iz cijele Hrvatske, ali i iz jednog dijela Bosne i Hercegovine.

- Po pitanju dijagnostike, mi godišnje obradimo oko četiri tisuće uzoraka i prema tom broju obrađenih uzoraka na trećem smo mjestu, iza Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i KBC-a Zagreb. Pozitivne tuberkuloze u kulturi ima oko 12 posto. Dijagnoza se postavlja dokazom uzročnika direktno u mikroskopskom razmazu sputuma (direktno pozitivan sputum) i uzgojem uzročnika iz sputuma (pozitivne kulture). Prvi nalaz koji pacijent može dobiti, odnosno njegov liječnik koji ga je poslao, je upravo taj direktan mikroskopski preparat, koji može biti pozitivan ili negativan. Ako je pozitivan, vjerojatnost je zaraze za ljude koji žive u istoj obitelji, rade zajedno – veća. Tuberkuloza može biti i direktno mikroskopski negativna, ali bakterije tuberkuloze mogu narasti u kulturama, obično već kod četrnaestog odnosno do 20-tog dana, dok definitivno negativan nalaz kultura izlazi za šest tjedana – ističe Suzana Smrekar Sironić.

bolnica_varazdin_-_tuberkuloza_4.JPG

Kod aktivne plućne TBC, čak i kad je ona umjerena ili teška, bolesnik ne mora imati nikakvih simptoma osim što “se ne osjeća dobro”, ili može imati specifičnije simptome.

- Pacijenti mogu gubiti na tjelesnoj težini, imaju simptome kašlja, a u iskašljaju im se može pojaviti i krvi. To je jedan od najčešćih razloga zbog kojih pacijenti tada potraže liječničku pomoć. Također i okolina može imati značajnu ulogu u svemu tome. Ako ona primijeti da članovi njihove obitelji, rodbina, susjedi, poznanici mršave, ili da jednostavno nisu u formi, te se muče s dugotrajnim kašljem – na temelju svog opažanja neka im skrenu pažnju da zbog takvog stanja svakako trebaju otići liječniku – pojašnjava Martina Hajduk.

- Najefikasniji način borbe protiv širenja tuberkuloze je rano otkrivanje i adekvatno liječenje osoba oboljelih od aktivne i latentne tuberkuloze te aktivno traženje i obrada njihovih kontakata – ističe Martina Hajduk.

bolnica_varazdin_-_tuberkuloza_3.JPG

- Tuberkuloza je izlječiva bolest. Postoje određene smjernice liječenja. Prva dva mjeseca određuje se bolničko liječenje. Tijekom hospitalizacije, osim dobivanja propisane terapije, pacijenti se upoznaju i s novim načinom života i to ne samo tijekom trajanja aktivne bolesti, već i kad se vrate kući. Sreća je što mi u posljednje dvije godine nismo zabilježili rezistentne oblike tuberkuloze, kada je mogućnost liječenja poprilično smanjena. Ovako za ovu našu, nazovimo je, klasičnu tuberkulozu postoje lijekovi i ona se vrlo uspješno liječi. Naravno, u nekim slučajevima javljaju se i određene komplikacije. Međutim, one se javljaju kod rizičnih skupina bolesnika i najčešće nastaju zbog drugih bolesti koje taj pacijent ima, a ne zbog same tuberkuloze - napomenula je.

bolnica_varazdin_-_tuberkuloza_2.JPG

Iz Službe za plućne bolesti i TBC Klenovnik stoga savjetuje svakome tko ima problema s kronično dugotrajnim kašljem, koji može trajati tri tjedna do mjesec dana, neka se javi svom izabranom liječniku kako bi se daljnjom dijagnostikom uklonile sumnje na tuberkulozu. Također, ističu i važnost cijepljenja protiv tuberkuloze. Iako ono ne sprječava infekciju uzročnikom tuberkuloze, u većini slučajeva pojačane obrambene snage organizma će uzročnika nadzirati i uništiti te tako spriječiti nastanak bolesti i daljnjih komplikacija.

bolnica_varazdin_-_tuberkuloza_1.JPG