Svečanom sjednicom Husari obilježili deset godina postojanja

V.V. | 10.9.2017. u 09:03h | Objavljeno u Aktualno

Svečanoj sjednici koja je u subotu 9. rujna održana u u Županijskoj palači , a kojoj su uz predstavnike čak sedamnaeest povijesnih postrojbi prisustvovali i župan Varaždinske županije Radimir Čačić, njegov zamjenik Tomislav Paljak, državni tajnik Ministarstva obrane general Zdravko Jakop, predsjednik Saveza povijesnih postrojbi Hrvatske Mladen Obadić obilježeno je deset godina ponovnog osnivanja Varaždinske husarske graničarske pukovnije, poznatijom kao Husarska garda varaždinske županije.

Nakon uvodnih riječi Predsjednika Varaždinske husarske graničarske pukovnije, prisutnima se obratio i župan Radimir Čačić koji je naznačio važnost husara za Varaždinsku županiju.

- Husari su simbol naše Županije, postrojba koja nam svima služi na ponos.Oni predstavljaju bogatu povijest ovih prostora i izuzetno mi je drago da sam imao prilike inicirati njihovo ponovno osnivanje. Kvalitetan tim ljudi odradio je odlično posao i danas imamo husare koji sudjeluju u ceremonijalnim prilikama, ali istodobno plijene svojim atraktivnim konjičkim nastupima gdje god dođu. No, moramo priznati da je uz potporu Županije, bitan i veliki entuzijazam i naravno, ljubav prema konjima- istaknuo je župan te svim članovima Husarske pukovnije zaželio mnogo uspjeha i sreće u daljnjim aktivnostima.

Nakon svečane sjednice Husari su s drugim pripadnicima povijesnih postrojbi povijesnih obilježili 169. obljetnicu prelaska hrvatske vojske preko Drave pod zapovjedništvom bana Jelačića i pripojenja Međimurja matici Hrvatskoj. Dravski most povijesne su postrojbe prešle uz pucanje iz topova, kubura, pušaka i trombuna, čime je i službeno završio susret povijesnih postrojbi u Varaždinu, a inicijator obilježavanja ove obljetnice bili su pripadnici Građanske garde iz Varaždina.

Galerija slika