SUSRET Župan Anđelko Stričak o aktualnostima i ulaganjima povodom proslave Dana Varaždinske županije

IHP, MGA | 4.9.2023. u 19:00h | Objavljeno u Aktualno

- Prvo je otvoren Objedinjeni hitni bolnički prijem, dnevne bolnice i jednodnevna kirurgija u Općoj bolnici Varaždin, a sada će biti otvoren Nacionalni rehabilitacijski centar u Varaždinskim Toplicama. Njegovom je izgradnjom na jednome mjestu osigurana sva potrebna skrb za pacijente s najtežim ozljedama i bolestima kralježnice iz cijele Hrvatske, a Specijalna bolnica postaje javna zdravstvena ustanova u Hrvatskoj s robotskom rehabilitacijom pacijenata. U krugu OBV-a otvoreno je gradilište najvećeg projekta koji se trenutno odvija na području županije, a to je izgradnja Centralnog operacijskog bloka - navodi župan Anđelko Stričak najvažnije projekte u zdravstvu.

Varaždinska županija 8. rujna slavi svoj Dan, a ove se godine obilježava i 30 godina od osnivanja Varaždinske županije. Tim smo povodom razgovarali sa županom Varaždinske županije Anđelkom Stričakom koji nam je otkrio koji su sve projekti u fokusu u narednom razdoblju.

U četvrtak je svečano otvorenje Spinalnog centra u Varaždinskim Toplicama. Što on znači za pacijente, a što za daljnji razvoj Varaždinskih Toplica i Varaždinske županije?

Ovo je povijesna godina za zdravstvo Varaždinske županije. Prvo je otvoren Objedinjeni hitni bolnički prijem, dnevne bolnice i jednodnevna kirurgija u Općoj bolnici Varaždin, a sada će biti otvoren Nacionalni rehabilitacijski centar u Varaždinskim Toplicama. Njegovom je izgradnjom na jednome mjestu osigurana sva potrebna skrb za pacijente s najtežim ozljedama i bolestima kralježnice iz cijele Hrvatske. Specijalna bolnica postaje javna zdravstvena ustanova u Hrvatskoj s robotskom rehabilitacijom pacijenata. Dostupnost takve terapije za najteže oboljele pacijente značajan je iskorak za cijelo hrvatsko zdravstvo. Također s Ministarstvom branitelja razgovaramo o tome da bi se jedan dio Specijalne bolnice prenamijenio u veteranski centar, a s Hrvatskim olimpijskim odborom razgovaramo da se upravo tamo za vrhunske sportaše organizira rehabilitacija i oporavak. U suradnji sa Sveučilištem Sjever želimo pojačati i znanstvenu komponentu, a hotelski smještaj u Minervi planiramo s dvije podići na četiri zvjezdice.

Kad će početi radovi na izgradnji prve faze brze ceste prema Ivancu i kojom dinamikom će se odvijati? U kojoj su fazi pripreme za rotore u Gojancu i Hrašćici?

Na području Varaždinske županije nikad nije bilo toliko investicija Hrvatskih cesta. Istočna obilaznica Novoga Marofa, u koju je uloženo više od 18 milijuna eura, završena je i puštena u promet, a izgrađeni su i pušteni u promet rotori Motičnjak u Varaždinu te u Gornjem Knegincu. Za izgradnju prve faze brze ceste za dionicu Varaždin – Cerje Tužno u pripremi je potpisivanje ugovora s izvođačem radova. Počela je izgradnja rotora u Bednji, u pripremi je raspisivanje natječaja za izgradnju rotora u Hrašćici te u Gojancu, a u 2024. godini natječaj za izgradnju rotora u Selniku kod Ludbrega. Kreće se i s projektiranjem rekonstrukcije postojećeg te dogradnje drugog kolnika istočne obilaznice Grada Varaždina.

I Županijske su ceste otvorile niz gradilišta diljem županije.

Da, ŽUC provodi značajna ulaganja u županijske prometnice, odnosno klizišta. Zahvaljujući sredstvima Fonda solidarnosti Europske unije, koja su odobrena putem Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, obnovljen je 61 kilometar cesta, u što je uloženo 10,2 milijuna eura. Uz to se sanira 29 klizišta na županijskim cestama, za što je izdvojeno 4,7 milijuna eura.

Za obrazovanje izdvaja se više od 50 posto županijskog proračuna. Koji su ključni projekti u naredne dvije godine?

Izgradnja i uspostava dva regionalna centra kompetentnosti najveći su projekti Županije u obrazovanju ukupno vrijedni 29 milijuna eura. Jedan je u području zdravstva pri Medicinskoj školi Varaždin s naglaskom na inovativne zdravstvene tehnologije, u kojem će se obrazovati zdravstveni kadar kakvog danas nema na tržištu, ne samo u Hrvatskoj, nego i u ovom dijelu Europe. Drugi je Centar kompetentnosti u poljoprivredi pri Srednjoj školi “Arboretum Opeka”, jedan od tri takva centra u cijeloj Hrvatskoj, a u njemu će biti i genetska baza sjemenja, laboratoriji za ispitivanje kakvoće biljnih ulja, vina, meda, tla, centar za floristiku, vinski praktikum i drugi sadržaji.

Cijeli intervju možete pročitati u novom broju Varaždinskih vijesti.