Sudac Pavlic: Nikome nije drago doći na sud, no naš je posao zaštititi građane

M.P./Varaždinske vijesti | 3.11.2016. u 11:26h | Objavljeno u Aktualno

- Svjesni smo da nikome nije drago doći na sud kada ne treba, no danas smo građanima otvorili svoja vrata kako bi vidjeli sa čime se suci svakodnevno suočavaju - istaknuo je to Igor Pavlic, ujedno i zamjenik predsjednice Županijskog suda u Varaždinu, prilikom današnjeg Dana otvorenih vrata.

Osim Županijskog suda, vrata su povodom obilježavanja Europskog dana pravosuđa javnosti danas otvorili i Općinski te Prekršajni sud u Varaždinu. Zainteresirani građani tako mogu razgledati prostorije suda uz stručno vodstvo koje će im objasniti radne procese na sudu i pokušati približiti pravosuđe.

Pavlic, koji je sudac od 1996. godine, ističe kako je posao suca u isto vrijeme vrlo težak, ali i vrlo dinamičan i kreativan.

- Ima niz teških predmeta i teških ljudskih sudbina o kojima moramo odlučiti, no s druge je strane to vrlo kreativan posao koji od nas zahtijeva mnogo truda, promišljanja i razmišljanja. Javnost to ne zna, no ja osobno ne znam suca koji svoje predmete i nakon radnog vremena ne nosi sa sobom doma i promišlja o njima - kaže Pavlic koji je tijekom jutra građane, naročito učenike Gospodarske škole, upoznavao s radom Županijskog suda u Varaždinu.

Manifestaciju Dana otvorenih vrata sudova smatra odličnom.

- Nikome nije drago doći na sud, no naš je posao ljudima pružiti zaštitu u pogledu njihovih prava, ali i obveza. Mi smo servis građanima i rado bismo da nam oni svakodnevno dolaze kako bi se upoznali s našim radom. Javnost, naime, zaboravlja da su rasprave javne, izuzev onih ih kojih je javnost isključena, i bilo bi nam drago da se sami uvjere s kakvim se teškim problemima suci suočavaju i kakve pravne dileme moraju rješavati. Nije jednostavno presuditi u nečijem slučaju gdje čovjeku mnogo toga ovisi o našoj odluci - ukazuje Pavlic.

Osim što je Županijski sud nadležan za kaznene postupke u kojima suci odlučuju o nečijoj krivnji za kaznena djela, u građanskom segmentu odlučuju primjerice o pitanjima prava vlasništva.

- U postupku su uvijek dvije strane i nažalost jedna mora izgubiti. Zbog toga je pola ljudi nezadovoljno pravosuđem - kaže zamjenik predsjednice Županijskog suda u Varaždinu.

No, osim s takvim dilemama suci se, dodaje, suočavaju i s niz svakodnevnih problema poput nedostatka prostora.

- Moram biti iskren, ima mnogo prostora za poboljšanje, počevši od prostornih uvjeta, no moram reći da je postignut velik napredak, naročito u tehnologiji. Postoji niz informatičkih sustava poput e-spisa koji nama sucima prilično olakšava posao, no radi se i na sustavima za građane poput e-predmeta gdje oni u svakom trenutku mogu vidjeti u kojoj je fazi njihov predmet - napominje.

Doroteja Zorman, sutkinja i glasnogovornica Prekršajnog suda u Varaždinu, javnosti je pak pokušala približiti rad toga suda. Učenicima Gospodarske škole tako je pokušala približiti prekršaje koje bi oni sami eventualno jednog dana mogli počiniti i njihove posljedice.

Novinarima je pak kratko prokomentirala najavljeno spajanje općinskih i prekršajnih sudova iduće godine.

- Prekršajni sud u Varaždinu još uvijek ima dovoljan broj predmeta da može biti zaseban, no iz podataka Visokog prekršajnog suda vidimo da neki sudovi imaju enormni pad broja predmeta. Ne znamo ništa više od toga što smo pročitali u medijima tako da ne znamo hoće li i kada biti spajanje i hoće li eventualni višak naših sudaca preći na rad u Općinski sud u Varaždinu - kazala je Zorman.

Iskustvo susjedne Slovenije, ističe, govori im da ta ideja nije zaživjela kako je zamislila.

- U Sloveniji je do spajanja došlo prije deset ili više godina, no koliko saznajem od njihovih sudaca, kod njih to nije zaživjelo kako je planirano - zaključila je.

sud 2 kopija

 sud 2