Suci prekidaju "bijeli štrajk", pregovori se nastavljaju Foto: VV arhiva / ilustracija

Suci prekidaju "bijeli štrajk", pregovori se nastavljaju

Varaždinske vijesti | 1.2.2024. u 17:59h | Objavljeno u Aktualno

Ministar pravosuđa Ivan Malenica održao je sastanak s predstavnicima sudačke i državnoodvjetničke udruge. Udruge se nakon sastanka nisu izjasnile o sadržaju razgovora zbog konzultacija s članstvom, a kako je rekla glasnogovornica Udruge hrvatskih sudaca Ivana Bilušić - razgovori o Zakonu se nastavljaju, ali jednoglasnom odlukom članova UHS-a mjere završavaju 2. veljače, javlja N1.

- Upravni odbor hrvastkih sudaca jednosglasno je odlučio da mjere završavaju sutra, 2. veljače. Smatramo da smo kroz mjere upozorenja uspjeli javnosti ukazati na probleme s kojima se susrećemo i da naša plaća već 25 godina ne prati gospodarska kretanja - rekla je Ivana Bilušić nakon razgovora članova Udruge hrvatskih sudaca, zahvalivši građanima na podršci.

- Sve ove mjere su usmjerene ka boljem, učinkovitijem pravosuđu, rješavanju kroničnih problema s kojima se susrećemo. S Ministarstvom pravosuđa imali smo ozbiljne razgovore koji se nastavljaju sljedeći tjedan i na tim se razgovorima intenzivno pristupa dogovoru oko dinamike i sadržaja budućeg cjelovitog Zakona o plaćama pravosudnih dužnosnika - dodala je.

Podsjetimo, Malenica je u srijedu izjavio kako očekuje da tzv. bijeli štrajk pravosudnih dužnosnika završi nakon najavljenog sastanka te da je Vlada otvorena za razgovore o unapređenju statusa sudaca i državnih odvjetnika.

Sudačka udruga ministru je odgovorila da je za brzi dogovor, ali vrlo konkretan, ističući da će suci prekinuti mjere upozorenja odmah, ako vladina ponuda bude "u smjeru dosadašnjih traženja i obećanja".

U UHS-u kažu i kako je neozbiljno očekivati da će nakon 12 dana tišine, bez ikakvog kontakta, doći do završnog dogovora unutar nekoliko sati.