Suci i državni odvjetnici od ponedjeljka u bijelom štrajku Foto: Pexels/ilustracija

Suci i državni odvjetnici od ponedjeljka u bijelom štrajku

Varaždinske vijesti | 21.1.2024. u 18:09h | Objavljeno u Aktualno

U ponedjeljak, 22. siječnja, suci na sudovima Republike Hrvatske kreću s novim ciklusom mjera upozorenja.

- U sljedeća se dva tjedna, do petka 2. veljače, odgađaju sve radnje u prvostupanjskim i drugostupanjskim postupcima, osim u hitnim predmetima u kojima bi mogla nastupiti nenadoknadiva šteta. Za vrijeme trajanja mjera upozorenja svi suci bit će na radnom mjestu i obavljati ostale poslove u okviru svoje sudačke dužnosti cijelo radno vrijeme - priopćili su iz Udruge hrvatskih sudaca (UHS).

- Prema posljednje prikupljenim informacijama, očekuje se bolji odaziv nego u prvom ciklusu, dok je na većini sudova odaziv i stopostotan. O odgodama rasprava dogovorenih za ponedjeljak stranke su obaviještene putem e-spisa i svojih opunomoćenika, tj. odvjetnika. Molimo stranke da se kod njih raspitaju o daljnjim koracima. Odgođena ročišta bit će zakazana u najkraćem roku nakon završetka mjera - naveli su iz UHS-a.

Kako su naglasili, u mjere upozorenja kreće se temeljem jednoglasne odluke svih ogranaka Hrvatske udruge sudaca, "budući da iz Vlade RH niti Ministarstva pravosuđa i uprave nije stigla nova ponuda kojom bi se ispunilo obećanje iz svibnja 2023."

Dodali su da se razgovori s predstavnicima izvršne vlasti nastavljaju, no budući da "obje strane u ovom trenutku ostaju pri svojim stavovima, mjere upozorenja počinju po najavi, u ponedjeljak". Dođe li do dogovora kojim bi se ispunili zahtjevi UHS-a, mjere će se, naveli su, prekinuti i prije najavljenog datuma.

- UHS, podsjetimo, od Vlade RH traži ispunjenje obećanja o provedbi konkretnih poteza – jedinstvenog zakona kojim bi se uvela indeksacija, usklađivanje osnovice s prosječnom bruto plaćom isplaćenom zaposlenima u pravnim osobama u RH u prethodnoj godini, prema izračunu DZS, te sustav platnih razreda i izjednačavanje plaća sudaca drugog stupnja s plaćama sudaca visokih specijaliziranih sudova. Riječ je o jednakim zahtjevima koji su izneseni i prihvaćeni u svibnju 2023. - napominju iz UHS-a.

- Ovim putem još jednom zahvaljujemo građanima i strankama na dosad iskazanim razumijevanju i podršci. Sve mjere koje se poduzimaju usmjerene su boljem, učinkovitijem i kvalitetnijem pravosuđu te konačnom sustavnom rješenju kroničnih problema pravosuđa. U daljnjem postupanju suci će, kao i kod provedbe mjera u svibnju 2023., postupati odgovorno prema strankama i javnosti, te službenim obavijestima iznositi stajališta udruge. Novi sastanak Upravnog odbora UHS-a održat će se najkasnije 1. veljače 2024. - poručili su iz Udruge hrvatskih sudaca.

Sucima će se u "bijelom štrajku" pridružiti i državni odvjetnici. Sve se radnje u prvostupanjskim i drugostupanjskim sudskim postupcima odgađaju, osim u hitnim predmetima u kojima bi mogla nastupiti nenadoknadiva šteta, piše hrt.hr.

S druge strane, resorni ministar Ivan Malenica navodi da su "suci ovoga tjedna dvaput odbili povećanje plaće koje bi za većinu njih s prošlogodišnjim povećanjima ukupno iznosilo oko 700 eura - za što moraju preuzeti odgovornost".

- Mi smo dvaput u zadnjih pet godina povećali plaće sudaca kroz povećanje osnovice i povećanje koeficijenata. O nekim stvarima kao cjelovitom rješenju smo razgovarali. Imamo radnu skupinu, Zakon o plaćama sudaca i drugih pravosudnih službenika, na kojem smo otvorili pitanje vezivanja plaće sudaca za određeni rast, ali isto tako uvođenje platnih razreda i materijalnih prava. Mi smo to raspravili kroz radnu skupinu. Ovaj tjedan predstavljamo uredbe predstavnicima sindikata koje se odnose na državne i javne službenike. Završavamo tu reformu. To nam je fokus u ovom trenutku. Nakon toga idemo rješavati otvorena pitanja koja imamo sa sucima - rekao je Malenica za HRT.