Stručni skup operacijskih sestara u Varaždinu: Treba riješiti problematiku obrazovanja Foto: OB Varaždin

Stručni skup operacijskih sestara u Varaždinu: Treba riješiti problematiku obrazovanja

Varaždinske vijesti | 28.10.2017. u 21:12h | Objavljeno u Aktualno

U Varaždinu je od četvrtka 26. listopada do subote 28. listopada održan 16. Stručni skup operacijskih sestara Hrvatske. Organizatori skupa su Hrvatski nacionalni savez sestrinstva, Hrvatsko društvo operacijskih sestara i Opća bolnica Varaždin, a pokrovitelj je Varaždinska županija.

Operacijske sestre Opće bolnice Varaždin već su četvrti put bile domaćini svojim kolegicama iz hrvatskih bolnica, a u Varaždinu ih se okupilo 150. Tema skupa bila "Nove tehnologije u operacijskoj sali". Pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo Opće bolnice Varaždin Anica Sekovanić, koja je također radila u operacijskoj sali, istaknula je da su operacijske sestre samozatajne te su ovakvi skupovi prilika da se istakne važnost sestara u operaciji kao članica kirurškog tima.

Simpozij_sestrinstva_Turist_7.JPG

- To je specifično zanimanje u kojem morate znati puno o operativnim tehnikama, ali i o novim tehnologijama, o čemu govorimo na ovom skupu. Tehnički napredak struke mora biti popraćen sestrama koje dobro vladaju tim tehnikama. Najveći zadatak je pripremiti aseptične uvjete za pacijenta i osigurati sigurnost tog pacijenta koji je središte našeg rada u operacijskim salama - rekla je Sekovanić.

Posebna edukacija za operacijske sestre ne postoji.

Simpozij_sestrinstva_Turist_6.JPG

- Uči se uz rad u operacijskoj sali i prenošenjem znanja i iskustava starijih kolegica, a ovakvi simpoziji su uvijek dobrodošli. Posao je zahtjevan i odgovoran, ali ga zavoliš. Kirurg i sestra su tim o kojem ovisi tijek operacije - kazala je Maja Buhin, glavna sestra centralnog operacijskog bloka sa sterilizacijom Opće bolnice Varaždin, u kojoj rade 43 instrumentarke.

Instrumentarka je zvanje koje medicinska sestra stječe nakon edukacije unutar operacijske sale, a edukator je starija sestra unutar tima. Stručni skupovi i zajednička okupljanja pružaju mogućnost izmjene novih saznanja i prilika su da se promovira struka.

Simpozij_sestrinstva_Turist_8.JPG

Hrvatsko društvo operacijskih sestara djeluje od 1999. godine, a od 2000. godine aktivan je član Europskog udruženja operacijskih sestara. Predsjednica Društva Ivanka Budiselić Vidaić rekla je da u Hrvatskoj ima oko 1.500 operacijskih sestara, a oko 700 ih je učlanjeno u HDOS.

- Nemamo formalnog obrazovanja i borimo se da se to unaprijedi. Sada se educiramo na stručnim skupovima. Glavna tema ovdje su nove tehnologije u operacijskim salama. Kad ulazi neka nova tehnologija u operacijsku salu, najčešće sestra to posljednja sazna. Liječnici prenose ta znanja i to je učenje na radnom mjestu - rekla je Budiselić Vidaić, a predsjednica Nacionalnog saveza sestrinstva Slavica Berić, također operacijska sestra, dodala je da je obrazovanje medicinskih sestara u Hrvatskoj problematika koja se tek treba riješiti.

Simpozij_sestrinstva_Turist_5.JPG

- Temeljno obrazovanje medicinskih sestara odvija se na dvije razine, srednjoškolskoj, petogodišnjoj te višoj razini prvostupništva. To treba dovesti u red. Obrazovanje, nerazumijevanje sestrinstva kao samostalne profesije, organizacijska neusklađenost s potrebama za zdravstvenom njegom, nepovoljni uvjeti rada, nedostatna, nedosljedna i spora komunikacija s različitim dionicima zdravstvenog sustava razlozi su nezadovoljstva i odlaska medicinskih sestara iz Hrvatske. Nama sestrama cilj je uvijek napraviti najbolje i sa svakog skupa vraćamo se obogaćene novim iskustvima - kazala je Berić.

Simpozij_sestrinstva_Turist_3.JPG

Na otvorenju skupa u četvrtak u Varaždinu operacijske su sestre pozdravili ravnatelj Opće bolnice Varaždin Nenad Kudelić i zamjenik varaždinskog župana Robert Vugrin.

Simpozij_sestrinstva_Turist_4.JPG

Simpozij_sestrinstva_Turist_1.JPG

Simpozij_sestrinstva_Turist_2.JPG