Štromar: Problem bala riješit ćemo, siguran sam, za mandata ove Vlade Foto: Krešimir Đurić

Štromar: Problem bala riješit ćemo, siguran sam, za mandata ove Vlade

Varaždinske vijesti | 24.8.2018. u 15:42h | Objavljeno u Aktualno

Prilikom današnjeg obilaska Špancirfesta, potpredsjednik Vlade RH i ministar graditeljstva Predrag Štromar osvrnuo se na današnji sastanak s varaždinskim gradonačelnikom Ivanom Čehokom na kojem je, između ostalog, dogovorena pomoć Vlade RH u rješavanju problema zbrinjavanja baliranog otpada u Brezju.

- Glavna tema našeg sastanka bila je zbrinjavanje bala i rješavanje tog problema koji je ovdje već godinama. Ova će Vlada biti partner u rješavanju tog problema i riješit ćemo ga, siguran sam, za mandata ove Vlade - poručio je Štromar.

No, Grad prethodno mora izraditi program sanacije baliranog otpada te ga dostaviti Fondu za zaštitu okoliša i resornom ministarstvu.

- Odgovorit ćemo na program i sigurno pomoći u rješavanju tog problema. Ministarstvo, Fond i Vlada neće biti oni koji zaustavljaju taj proces već ćemo biti proaktivni i zajedno riješiti taj problem. Ova Vlada će pomoći - najavio je potpredsjednik Vlade RH.

Ne postoji, kaže, rok do kojeg Grad mora dostaviti program sanacije baliranog otpada no dobro bi bilo da to bude - što prije.

- Grad naravno ima i drugih poslova oko toga i oko izrade programa, ali kada ga završi, provjerit ćemo je li to u redu i dogovoriti daljnje zajedničke korake. Čim prije program stigne, tim bolje, jer to znači sufinanciranje od Vlade RH, siguran sam od najmanje 40 posto - kazao je Štromar.

Varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok nakon sastanka je izjavio kako Grad ima gotov plan sanacije.

- Mi imamo gotov plan sanacije koji ćemo još sad predati svim nadležnim institucijama i onda u sklopu toga predvidjeti načine zbrinjavanja i modele po kojima bi se Fond mogao uključiti. Oni su rekli da ako bude sve pravno utemeljeno da ne vide nikakav razlog da Fond ne odobri sredstva za zbrinjvanje otpada što je nama vrlo bitno jer bismo mogli dobiti čak do 50 posto sredstava. To je za nas visoki iznos i toliko će onda morati manje platiti građani i proračun - rekao je gradonačelnik Čehok nakon sastanka.

Označeno u