Štromar, nakon ostavke Vrdoljaka, preuzeo vođenje HNS-a, koji ipak neće s HDZ-om

vv | 6.6.2017. u 23:33h | Objavljeno u Aktualno

Ivan Vrdoljak dao je ostavku na mjesto predsjednika HNS-a nakon sjednice stranačkog Predsjedništva na kojem je  odlučeno da se ne ulazi u Vladu Andreja Plenkovića, koji je bio spreman narodnjacima dati nekoliko ministarskih mjesta i tako ne samo osigurati pristojnu većinu u Saboru, nego i poboljšati svoj tim u kojim su neki vrlo sposobni, ali i neki vrlo sporni ministri, poput ministra obrzovanja.

-Htio sam da se Hrvatska izvuče iz ideoloških sukoba. No, nisam želio da se stranka podijeli jer je ona i moje dijete te sam predložio da se ne ulazi u Vladu,  kratko je oko 22 sata rekao Vrdoljak te dao ostavku na sve političke funkcije u HNS-a, koji će do unutarstranačkih izbora voditi Predrag Štromar, potpredsjednik stranke, kojeg su neki već vidjeli kao ministra graditeljstva.

Osvrćući se na odluku Predsjedništva HNS-a da se ne ulazi u Vladu HDZ-a, Berto Šalaj je za HTV rekao da je "politički logična", budući da su narodnjaci izlazili na izbore skupa sa SDP-om, a Plenkovićevu je Vladu  donedavno Vrdoljak  nazivao „Titanik Vladom“, kao i da je govorio kako se HNS gura k HDZ-u.  Međutim, bolje pronicljiv bio je profesor Pero Maldini, koji je ukazao  da očigledno u HNS-u postoj ideološko i tehnokratsko krilo,  ali da nije jasno je li se danas dogodilo njihovo objedinjavanje ili početak razlaza.

Jedan od glavnih protivnika suradnje s HDZ-om bivši je dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić. On je još u nedjelju pozivao Vrdoljaka na ostavku,  a uoči sjednice Predsjedništva poručivao da se „sloboda ne prodaje ni za svo zlato svijeta, ali to ne znači da se HNS danas neće prodati i zatim nestati“, odnosno da se neće iz "stranke pretvoriti u trgovačko društvo". Očigledno, Vlahušić sklapanje koalicije s jasno utvrđenim ciljevima drži ropstvom ili barem neprihvatljivom trgovinom, a neoprostivim grijehom razlaz s navodno prirodnim partnerom, što je uistinu osobujan pristup politici.

Kako bilo, bude li ponuda HDZ-a odbačena i na sutrašnjem Središnjem odboru HNS-a te se svi njegovi zastupnici sukladno tome ponašali i u Saboru,  izvanredni izbori bit će gotovo neizbježni, želi li se jaka Vlada. A na izborima  će se najbolje vidjeti je li narodnjacima bilo uistinu pametno da, nakon loših rezultata na lokalnim izborima i uzleta HDZ-a,  bez predaha ulaze u nove, nacionalne izbore, tim više što će još teže skupa sa  SDP-om, pogotovo na sjeveru Hrvatske gdje su nerijetko politički  suparnici.

Označeno u