Štromar i Stričak se prozivali za laži; u V. Toplicama jedna obitelj obnaša sve važne dužnosti? Foto: Krešimir Đurić

Štromar i Stričak se prozivali za laži; u V. Toplicama jedna obitelj obnaša sve važne dužnosti?

| 24.2.2017. u 14:36h | Objavljeno u Aktualno

Iako je do početka službene predizborne kampanje preostalo još dosta vremena, aktualni sat današnje sjednice Županijske skupštine obilježila su politička prepucavanja i optuživanja.

Neizbježna je bila tema Opće bolnice Varaždin, počevši od radnog mjesta v.d. zamjenice ravnatelja Jasminke Begić.

- OB Varaždin je, uz četiri zaposlena pravnika, dobila i petog, zamjenicu ravnatelja, i to radi "pravne pomoći". No, gospođa Begić nema status odvjetnika, a navodno nema niti položen pravosudni ispit - rekao je vijećnik HDZ-a Robert Maček i pitao čuva li se za Jasminku Begić radno mjesto u Zavodu za hitnu medicinu Varaždinske županije, na što mu je župan Predrag Štromar odgovorio da je sve u skladu sa zakonom te da je na "hitnoj" raspisan natječaj za pravnika.

Nadica Dreven Budinski, također vijećnica HDZ-a i potpredsjednica Županijske skupštine, župana je pitala je li točno da je na sastanku župana s ministrom zdravstva rečeno da se magnetska rezonanca neće nabavljati preko ministarstva i fondova, već iz decentraliziranih sredstava, te je li istina da je župan pismenim putem zabranio bivšoj ravnateljici OBV dr. Sanji Zember da potpiše aneks ugovora sa specijalizantima.

Štromar je odgovorio da je ministar rekao kako nema nabave magnetske rezonance ni za jednu bolnicu te da je Županija odlučila magnetsku rezonancu nabaviti preko decentraliziranih sredstava. Za aneks ugovora kazao je da je sve bilo po zakonu.

- Zember više nije ravnateljica i to je to, imamo novog ravnatelja koji kvalitetno radi posao - kazao je Štromar.

Ivo Loborec (HDZ) županu je skrenuo pažnju na anonimne navode koje je primio, a koji govore o tome da Snješka Žmegač, županijska vijećnica (HNS) i županova sestrična te djelatnica Županijske ljekarne 24 sata na raspolaganju ima službeno vozilo. Loborec je pitao župana je li to točno i ako jest, kako je to moguće. Štromar je potvrdio da je i on dobio to anonimno pismo te je kratko rekao da vozilo služi za dostavu lijekova širom županije.

Vijećnica Hrasta Snježana Sučić župana je pitala koji je njegov stav o nepotizmu - obiteljskom i stranačkom.

- Imamo situaciju u varaždinskim Toplicama da članovi jedne obitelji obnašaju sve važne dužnosti. Bolnicu predvodi član obitelji iz vaše stranke, sestra mu je šefica Ugostiteljstva, a kći šefica prijema pacijenata. Brat je bio dogradonačelnik, a nećaka gradonačelnica i ravnateljica škole, a to nije sve, i rezultati poslovanja su poražavajući. Župane, u Toplicama vas ne zovu Hrvatska narodna stranka, nego Hrvatska nepotistička stranka - kazala je Sučić.

Štromar joj je odgovorio da on nije birač u Varaždinskim Toplicama.

- Nepotizam je kad zapošljavate svoju obitelj, a za ovo ja ne znam i nemam utjecaja na to. Jedan od te braće je član HDZ-a, je li i to nepotizam? prijavite i to DORH-u! Nitko od njih nije zaposlen u bolnici za vrijeme mog mandata, nego prije. A uostalom, bolnica radi u plusu, imaju odlične djelatnike, pa čemu takvo pitanje? - odgovorio je Štromar.

Nakon aktualnog sata, prepucavanja su se nastavila i u sklopu rasprave o prvoj točki dnevnog reda, izvješću o radu župana za razdoblje od 1. srpnja do 31. prosinca.

Predsjednik županijskog HDZ-a Anđelko Stričak poručio je županu:

- Ova tuga od izvješća zorno prikazuje nesposobnost aktualnog župana i njegovog zamjenika Kišića - rekao je Stričak i dodao da nema ničeg od izgradnje škola, dvorana, dogradnji bolnice... te optužio Štromara da je laž sve što je rekao o bolnici i ministru.

Nakon što je Štromar uzvrati Stričaku da on laže, a ubacivanja vijećnika su se nastavila i dalje u raspravi, predsjednica Županijske skupštine Dubravka Biberdžić upozorila je sve prisutne da pripaze na svoje razinu rasprave.

Izvješće župana je usvojeno s 24 glasa za, sedam protiv (HDZ) te dvoje suzdržanih (Hrast).

Vijećnici su potom jednoglasno prihvatili Odluku o javnim priznanjima, kojom Varaždinska županija dodjeljuje javna priznanja u 2017. godini pravnim i fizičkim osobama zaslužnim za gospodarski i društveni razvoj Varaždinske Županije te njezinu promociju u zemlji i svijetu.

Opširnije pročitajte u sljedećem broju tisknog izdanja Varaždinskih vijesti...