Stričak: Zašto DORH možebitno zataška slučaj nestanka oružja iz skladišta policije?

Varaždinske vijesti | 29.6.2018. u 18:24h | Objavljeno u Aktualno

Nakon što je Vlada RH uputila u saborsku proceduru Prijedlog Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana, Anđelko Stričak je u ime Kluba zastupnika HDZ-a poručio da je on dobar i najavio da će ga HDZ podržati.

Ocijenio je da su zakonske odredbe dobro izbalansirane, tj. nisu previše stroge za vlasnike oružja s jedne strane, a s druge strane vodila se briga o sigurnosti svih građana.

Stričak ukazuje da se Prijedlogom uređuju postupci nabave i registracije oružja i produženja roka valjanosti isprava o oružju te način postupanja s oružjem i streljivom koje građani nabavljaju za civilne potrebe. Prema Prijedlogu, dobna granica za nabavu oružja je 21 godina, uz iznimke policijskih službenika Ministarstva unutarnjih poslova, pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske, pravosudne policije, drugih državnih tijela i zaštitara koji su prema posebnim propisima ovlašteni držati i nositi oružje, članova sportske streljačke udruge koji se aktivno natječu u streljaštvu i osoba s položenim lovačkim ispitom koji mogu nabavljati oružje s navršenih 18 godina života.

- No, kada već govorimo o smještaju i čuvanju oružja, opet podsjećam na nestanak oružja iz policijskog skladišta u Varaždinu. Naime, 2. siječnja 2015. godine policijska ophodnja kod redovne kontrole prometa u jednom vozilu pronašla je 20 pištolja, 16 automatskih pištolja s prigušivačima, 9 automatskih pušaka, 30 ručnih bombi, 2.8 kg eksploziva itd... Tom prilikom na konferenciji za novinare tadašnji načelnik policijske uprave je izjavio citiram: “Dio oružja je starijeg, a dio novijeg datuma. Ovdje se primjerice nalaze prigušivači, bombe, eksploziv, laserski ciljnici iz čega je jasno da oružje nije bilo namijenjeno primjerice krivolovu. Govori nam da je možda išlo u terorističke svrhe ili je bilo namijenjeno organiziranom kriminalu.“ Kraj citata. Tada odmah po provjeri po serijskom broju oružja utvrdilo se da dio tog oružja potječe iz policijskog skladišta u Varaždinu. Istraga traje, a do danas nije dala nikakve rezultate. Razlog tome je najvjerojatnije što ista ustrojstvena jedinica istražuje sama sebe. Protiv vozača i suvozača navedenog vozila dignuta je optužnica zbog počinjenja kaznenog djela nedozvoljenog posjedovanja izrade i nabave oružja. Potom 25. veljače 2015. godine na sjednici Županijske skupštine Varaždinske županije postavljeno je pitanje potječe li dio oružjaiz policijskog skladišta? 24. ožujka 2015. godine na zahtjev općinskog državnog odvjetništva u Varaždinu pokreće se istraga za možebitno počinjenje kaznenog djela odavanja službene tajne, a zbog naprijed navedenog vijećničkog pitanja. 20. svibnja 2015. godine na sjednici Županijske skupštine Varaždinske županije postavlja se pitanje zataškavali se cijeli slučaj nestanka oružja? I tek se 17. srpnja 2015. godine podnosi kaznena prijava po NN počinitelju zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela teške krađe zbog krađe više komada vatrenog oružja iz skladišta PU varaždinske. Stoga se postavlja pitanje zbog čega Državno odvjetništvo možebitno zataška navedeni slučaj, jer se očigledno bavi svime samo ne time gdje je to oružje završilo. Stoga apeliram da se poduzme sve, ali ama baš sve da se ono pronađe – ponovio je Stričak.