Stričak sa Čačićem: Želimo biti faktor stabilnosti i pokretač konkretnih projekata za opće dobro

Napisao/la: -

Još je daleko do toga da HDZ podrži reformiste u Županijskoj skupštini Varaždinske županije, iako je čelnik reformista i novoizabrani varaždinski župan Radimir Čačić pozvao na razgovor predstavnike HDZ-a Varaždinske županije, koji su se pozivu i odazvali, tim više što čelnik reformista u zadnje vrijeme, kako naglašavaju, ima samo lijepe riječi o njima i njihovoj stranci.

-To je logično jer mislim da je svima u interesu stabilnost da bi se napokon počelo raditi. Lokalni izbori su iza nas i birači su rekli svoje. Izabrali su Čačića za župana, dok je u Županijskoj skupštini situacija nešto drugačija. HDZ ima najviše mandata, 12, zatim slijedi HNS s osam vijećnika, reformisti sa sedam, pa SDP sa šest, HSS tri, Živi zid dva te po jedan laburisti, HSLS i HSU, ukazuje Anđelko Stričak, saborski zastupnik i predsjednik HDZ-a Varaždinske županije, koji je uvjeren da novoizabrani varaždinski župan nije razgovarao samo s njima, već i s predstavnicima drugih stranaka.

U Varaždinskoj županiji, kako dodaje, HDZ ima najviše (grado)načelnika, jedanaest, slijedi HNS s deset, HSS s tri, SDP s dva te HSLS jednog, a jedan je i nezavisni. I kada su u pitanju općinska i gradska tijela, odnosno vijeća,  od ukupno 424 svih vijećničkih mandata na području Varaždinske županije, HDZ je osvojio najviše – 146, slijed HNs sa 103, SDP 60, HSS 45, reformisti 18...

-S obzirom na ove brojke, jasno je da očekujemo  i primjerenu zastupljenost naših vijećnika u odborima. Tko će biti član kojeg tijela ispred HDZ, odlučit će stranačka tijela, kako na razini gradova i općina, tako i županije. Dakle, Županijski odbor odlučivat će o svojim predstavnicima u Županijskoj skupštini, a gradski u Gradskim vijećima, općinski odbori u Općinskim vijećima, objašnjava Stričak, naglašavajući da će „zadnja riječ“ biti upravo stranačkih tijela.

Budući da je bio tek jedan razgovor, tijekom kojeg se zapravo više govorilo o tome hoće li ili neće HDZ s HNS-om na nacionalnoj razini, još je prerano govoriti o dogovorenoj suradnji HDZ i Čačića u Županijskoj skupštini.

-Nadam se da će razgovori nastaviti jer valjda je svakome u cilju da funkcionira izvršna vlast i  Županijska skupština, kao i općinska i gradska vijeća da se napokon počinju ostvarivati određeni projekti. Dakle, želimo stabilnost, ali ne pod svaku cijenu. Mi ćemo se u razgovorima, za koje se nadam da slijede, voditi općim interesima i konkretnim projektima koje građani očekuju, a ne time da netko dobije ovu ili onu poziciju. To nas ne zanima. Mi želimo biti faktor stabilnosti i pokretač konkretnih projekata za opće dobro, veli Stričak,  dodajući da su izbori najbolje pokazali kako je građanima dosta populizma pojedinaca i stranaka, koji je možda simpatičan, ali ne daje rezultate.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.