Strahonja o vili Oršić: Imat ćemo dvorac Opeka u centru Varaždina Foto: Krešimir Đurić/VV arhiva

Strahonja o vili Oršić: Imat ćemo dvorac Opeka u centru Varaždina

| 26.12.2017. u 13:55h | Objavljeno u Aktualno

Premda je krovište vile Oršić u katastrofalnom stanju, bilo kakav veći zahvat trenutno nije opravdan jer će se krovište i cijela zgrada detaljno rekonstruirati i obnoviti. Glasi tako odgovor koji je varaždinski gradski vijećnik Vjeran Strahonja primio iz gradske uprave. On je, podsjetimo, još na sjednici krajem studenog ukazao kako zgrada ubrzano propada.

- Dio krovišta je otkriven, vide se krovne grede, prozori su otvoreni...Ako se tako nastavi, imat ćemo dvorac Opeka u centru grada za par godina - ukazao je Strahonja.

Iz Grada su podsjetili kako je vila upisana u Registar kulturnih dobara RH te je u njoj, nakon iseljenja uprave dječjeg vrtića, djelovalo dopisništvo HRT-a, dok se ostatak zgrade koristio kao izložbeno-galerijski prostor. U zgradi su kasnije djelovale neprofitne udruge, a potom je predana na upravljanje Upravnom odjelu za komunal. U međuvremenu je upisana na Grad te na njoj više nema tereta.

- Prvobitno je zamišljeno da se zgrada dogradi i prenamijeni u hotel, a potom se razmišljalo o preseljenju Gradske knjižnice i čitaonice „Metel Ožegović“ u nju. No, od toga se odustalo te su pokrenute aktivnosti oko stavljanja zgrade ponovno u funkciju hotela na čemu se i trenutno radi. Inače, u zgradi je ispražnjen sustav centralnog grijanja i zatvoreni su svi ulazi kroz koje su u nekoliko navrata pokušale ući nepoznate osobe. Prozori su učvršćeni, a budući da je krovište u lošem stanju, hitno će se djelomično popraviti i zamijeniti pokrov. No, veći zahvat nije opravdan jer će se krovište i zgrada rekonstuirati i obnoviti te privesti novoj namjeni - odgovoreno je vijećniku iz Grada.