Što je to zasmetalo Društvu arhitekata Varaždin?

vv | 12.3.2018. u 11:20h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

-Iako podržavamo svaki projekt kojim se spašava vrijedne gradske prostore od daljnjeg propadanja, nudi novi sadržaj te privlače investitori i ulaganja, želimo ukazati da  predstavljeni projekti nisu dobar primjer doprinosa kvaliteti javnog prostora i javnog interesa, navodi se u priopćenju Društva arhitekata Varaždin (DAV), koje vrlo vjerojatno ima veze s nedavnom prezentacijom dogradnje vile Oršić, no zacijelo ne i samo s time.

Uvodno se naglašava da DAV "smatra svojom dužnošću reagirati s obzirom na to da je u lokalnim medijima u zadnje vrijeme javnosti senzacionalistički prezentirano nekoliko projekata od velike važnosti za naš grad".

- Naime, prezentirane projekte karakterizira površno sagledavanje problema, neusklađenost s obvezujućom prostorno-planskom dokumentacijom, stavljanje privatnog interesa ispred javnog, netransparentnost u njihovom provođenju, te vrlo često zaobilaženje arhitektonske struke iako je ona najkompetentnija rješavati pitanja prostora.
Društvo arhitekata grada Varaždina želi ukazati na navedene činjenice, kako se ne bi stvorila percepcija u javnosti da prezentirani projekti predstavljaju kvalitetna arhitektonska i prostorna rješenja, odnosno da je struka suglasna s istima i da ih kao takve podupire. Želimo izbjeći da problematika nekih zahvata u prostoru postaje jasna kad su radovi već u tijeku i kad je prekasno za bilo kakvu svrsishodnu reakciju te se može samo konstatirati počinjena trajna šteta u prostoru, napominju.

Jedna od najvažnijih zadaća za Društvo arhitekata Varaždina, kako dodaju, afirmacija je kvalitetne arhitekture i kulture prostora, briga o kvaliteti javnih prostora i javnom interesu, kao i uključivanje šire zajednice u promišljanje vlastitog životnog okruženja.

-Podizanjem razine kvalitete izgrađenog prostora grada, povećava se i kvaliteta života njegovih građana. Kvaliteta izgrađenog prostora predstavlja opći interes. Ona nije rezultat slučajnosti, nego se stvara savjesnim i koordiniranim djelovanjem arhitektonske i drugih struka, uz visoku društvenu svijest i političku volju. Odnos prema izgrađenom prostoru grada pokazuje kulturu njegovih stanovnika i govori o tome tko smo i kamo idemo.  Izgrađeni prostor ima snažan utjecaj na kreiranje identiteta grada i jedan je od slojeva kulturnog naslijeđa. Stoga itekako moramo voditi računa o tome da je sve ono što stvaramo danas, zapravo kulturno naslijeđe budućnosti i da će nas buduće generacije procjenjivati po tome što ostaje iza nas. Zbog svega navedenog, a kako bi se promijenila opisana praksa, smatramo da je nužno što prije uspostaviti suradnju i konstruktivni dijalog između investitora, struke, gradske uprave, ali i drugih dionika - institucija, udruga i krajnjih korisnika - građana, ukazuju u DAV-u, napominjući da su se obratili i varaždinskom gradonačelniku s afirmativnom inicijativom kojom nude suradnju te zajedničko definiranje modela i platformi putem kojih će "težiti izvrsnosti u kreiranju i izgradnji prostora", a vjeruju da će gradonačelnik prepoznati i prihvatiti ponuđenu suradnju.