Stižu bageri u VI. OŠ Varaždin: drugi tjedan počinje dogradnja, nova dvorana do kraja srpnja Foto: Krešimir Đurić

Stižu bageri u VI. OŠ Varaždin: drugi tjedan počinje dogradnja, nova dvorana do kraja srpnja

IHR/Varaždinske vijesti | 18.1.2019. u 12:18h | Objavljeno u Aktualno

Napokon počinje dugonajavljivana dogradnja dvorane i rekonstrukcija VI. OŠ Varaždin za što je posao vrijedan 12.649.94,19 kuna bez PDV-a dobila varaždinska tvrtka Hidroing.

U Gradskoj vijećnici Varaždin danas je potpisan Ugovor o izvođenju radova, kojeg su potpisali varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok i direktor poduzeća Hidroing Dejan Blagus.

Blagus: radovi u rokovima

- Drago mi je što smo na javnom natječaju dobili posao baš u Varaždinu. Za našu građevinsku tvrtku to je jako veliki uspjeh. Radovi počinju idućeg tjedna, a rok za dovršetak je 31. srpanj, jer tako nalaže javna nabava. Mi ćemo sve radove završiti u predviđenom roku, bez obzira na vremenske uvjete – potvrdio je direktor Hidroinga.

Varaždinski gradonačelnik Čehok podsjetio je kako se radi o projektu o kojem se već govori dugi niz godina.

- Zašto je taj projekt propao bivšoj gradskoj vlasti o tome danas ne bih govorio. Brzo nakon što smo preuzeli Grad napravili smo reviziju projekata i nove projekte, pri čemu moram zahvaliti vijećnici Mirni Amadori koja je stvarno potrošila svoje slobodno vrijeme za ovaj važan projekt, i to bez ikakve naknade. Prvi natječaj je bio poništen jer su ponude bile iznad procijenjene vrijednosti projekta od 12,9 milijuna kuna, no srećom na drugom natječaju nije bilo nikakvih žalbi i napokon možemo početi s radovima – rekao je Čehok te dodao kako mu je drago što radove izvodi varaždinska tvrtka Hidroing, koja je 2007. godine i dograđivala VI. OŠ Varaždin.

Čehok tvrdi da je Grad Varaždin, uz dogradnju i rekonstrukciju VI. OŠ Varaždin te energetsku obnovu II. i V. OŠ Varaždin iznad svih pedagoških prosjeka.

- VI. OŠ Varaždin je najveća škola u Varaždinu, a to nije ni mojom krivnjom, niti krivnjom ravnatelja. Veliki pritisak na tu školu je zbog stambenih naselja koja su niknula u tom dijelu grada, Grabanica i POS-a. Mi smo napravili novu mrežu škola, no to neće odmah smanjiti pritisak na tu školu. Razmišljali smo i o gradnji veće dvorane, no uz postojeću koja će se zadržati te novu, koja će se izgraditi, VI. OŠ Varaždin će s novom dvoranom imati najprimjerenije uvjete za obrazovanje i odgoj djece. Po kvaliteti školstva Varaždin je već danas u europskim razmjerima. Mislim da nitko neće imati takve škole kao što ćemo imati mi – uvjeren je Čehok.

Za roditelje i učenike najbrojnije varaždinske osnovne škole najvažnije je da će se nastava normalno odvijati za vrijeme trajanja radova.

- Sada će VI. OŠ Varaždin biti škola sretnih roditelja i učenika. Naša škola ima 800 učenika, 32 razredna odjela, 99 zaposlenih djelatnika i 10 grupa produženog boravka te je imala manjak prostora. To se vidjelo, ne samo u učionicama, nego u prostorima dvorane. Dogradnjom škola će napokon imati nastavu u jednoj smjeni. Sada imamo međusmjene, pa jedan dio učenika ima kasnije nastavu – rekao je Stančić.

Dodao je da će dogradnja škole omogućiti zonsku podjelu škole na razrednu i predmetnu nastavu, što je opravdano jer se sve više roditelja odlučuje za produženi boravak, a za to treba prostora.

- U isto vrijeme, sama dvorana će nam omogućiti da imamo normalnu nastavu tjelesne i zdravstvene kulture. U staroj dvorani nastava će biti za prve i druge razrede te 10 grupa produženog boravka, a u novoj dvorani će nastavu tjelesne i zdravstvene kulture imati učenici od trećih do osmih razreda. Također, učionice koje će biti izgrađene prijeko su potrebne. Riječ je o učionicama kemije, biologije i informatike s pratećim kabinetima, što je jako važno s obzirom da škola veliki naglasak stavlja na STEM područje, a dobit ćemo i multimedijalnu knjižnicu. U ovom projektu se proširuje i blagovaonica što nam je vrlo važno. Naša škola dnevno poslužuje preko 1000 užina i 360 ručkova. To je pet obroka tijekom dana, a novom blagovaonicom dnevno će se posluživati tri obroka te ručak, koji će imati svi učenici istovremeno. Dogradnja će nam omogućiti da organiziramo vrijeme u školi učenicima na drugačiji način, pa ćemo tako uvesti dva odmora tijekom dana – najavio je Stančić.