Stigli rezultati analize uzetog uzorka iz Rijeke: nema ničeg problematičnog! Foto: Ilustracija/Pexels

Stigli rezultati analize uzetog uzorka iz Rijeke: nema ničeg problematičnog!

VV | 8.11.2023. u 18:56h | Objavljeno u Aktualno

Sanitarna inspekcija Državnog inspektorata zaprimila je od Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo ispitni izvještaj o kontroli uzorka Romerquelle Emotion, osvježavajuće bezalkoholnog gaziranog pića prirodnom mineralnom vodom i okusom borovnice i nara 0,33 l , najbolje upotrijebiti do; 31.3.2024./L22T04:39RG, koji je uzet u ugostiteljskom objektu u Rijeci. Uzorak koji je dostavljen na analizu analiziran je na pH-vrijednost, metale i metaloide, pesticide i aditive.

- Uzorak koji je pristigao na mjerenje pH-vrijednosti (kiselost odnosno lužnatost vodenih otopina) nalazi se unutar vrijednosti preporučenih za bezalkoholna pića i sokove koji se obično kreću u pH-vrijednosti između 2,5 -3,5. Iz dostavljenog ispitnog izvještaja proizlazi da izmjerena pH-vrijednost ne bi trebala imati sposobnost izazivanja učinaka nagrizanja sa simptomima pečenja i boli u usnoj šupljini, jednjaku i želucu te otežanom gutanju. Rezultati analize na aditive i pesticide sukladni su s važećim propisima. Analizirani metali i metaloidi ne pokazuju odstupanja u usporedbi sa maksimalno dopuštenim koncentracijama u prirodnoj mineralnoj vodi - izvijestili su iz Državnog inspektorata.

Sanitarna inspekcija, uz gore navedeni uzorak, na analizu je poslala i jedan uzorak Coca cola, Original taste, Gazirano osvježavajuće bezalkoholno piće, 500 ml, iz samposlužnog aparata te još dva uzorka Coca cola 2 l, Original taste i Zero iz maloprodajne trgovine u Zagrebu. Za navedene uzorke Državni inspektorat još nije zaprimio ispitni izvještaj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Iz Državnog inspektorata poručuju kako se za nove zaprimljen obavijesti nadležna tijela vode inspekcijski postupke te uzorkovanje te se poduzimaju zakonom pripisane mjere.