Središnji odbor HNS-a za razgovor o koaliciji s HDZ-om: ministri Divjak i Marijan, a Štromar i potpredsjednik Vlade!?

Napisao/la: -

HNS će ipak razgovarati o koaliciji s HDZ-om, odlučio je Središnji odbor stranke, pri čemu su odlučujući bili glasovi članova iz Rijeke, Slavonije i sjevera Hrvatske, posebno iz Varaždinske županije, koji čine 30 posto tog stranačkog tijela.

-Središnji odbor nije prihvatio odluku Predsjedništva, već sa 78 glasova odlučio da se na temelju donijete platforme ide u pregovore s HDZ-om. Dakle, koalicija još nije dogovorena, već je donijeta odluka da se razgovara o tome, odnosno našim prijedlozima, koji uključuju i nastavak kurikularne reforme i imena tri ministra: obrazovanja, pravosuđa i graditeljstva. Rezultat razgovora ne mora nužno dovesti do koalicije. Ovo je samo prvi korak s naše strane, kao što je HDZ jučer napravio korak, rekao je Predrag Štromar nakon Središnjeg odbora, naglašavajući da će stranaka opstati i da birači nisu izdani, već suprotno jer se u razgovore ide u interesu Hrvatske, budući da izvanredni izbori ne bi iznjedrili stabilnu, već tehničku vladu, pa zemlji ne bi donijeli stabilnost koja je nužna zbog prosperiteta i niza bitnih pitanja.

Iako neki nezadovoljnici u i izvan HNS-a vide u ovome "nakaradnu političku trgovinu", "klasničnoj prevari birača", "kraj HNS-a", "klijentelizam" i "korupciju", pa najavljuju i odlazak iz stranke ili vlastita isključenja jer neće podržati novu vladu HDZ-a i HNS-a,  ne dijele svi takva mišljenja.

- Politika umjetnost mogućeg. Ovo je pragmatična odluka koja nužno ne mora biti loša, ocijenio je za HTV prof. dr. Pero Maldini, ukazujući da su toga svjesni čak i tvrdi hadezeovci, poput Božidara Kalmete, dok takvih nema među „tvrdim“ narodnjacima.

Maldini nije jedini koji upozorava na potencijelno dobar ishod mogućeg dogovora HDZ-a i HNS-a, odnosno na razloge zbog koji  izvanredni izbori ne bi odgovarali u ovom trenutku ni zemlji, pa ni HNS-u. Posebno ne u Varaždinskoj županiji, gdje reformisti već pokušavaju pridobiti neke narodnjake za većinu svom  novoizabranom županu Radimiru Čačiću, pa je narodnjacima stoga nužno žurno osigurati novo političko uporište te uliti nadu u bolje sutra kako ne bi došlo do osipanja njihovih ogranaka na terenu.

-Ako postoje jasni ciljevi i interesi, sve bi moglo na kraju sasvim solidno ispasti, ocijenila je prof. dr. Smiljana Leiner Novosel, misleći pri tome i na HNS, ali državu koje je  već bremenita izborima i istrošenim savezima koji rijetko donose kvalitetna rješenja.

No, hoće li razgovori o suradnji HNS-a i HDZ-a iznjedriti bolja rješenja, tek treba vidjeti. Puno ovisi o jasnom dogovoru  koji mora biti u javnom, a ne privatnom interesu pojedinaca, posebice Predraga Štomara u koje su, više nego ikoga, sada uprte oči članova HNS-a i cijele političke javnosti. Shvati li se to te poluče rezultati za opće dobro -  a moglo bi se, sudeći po tome što se, uz Štomarovo ime, kao imena kandidata za ministra spominju i Blaženka Divjak te Ranko Marijan - teško će HNS-u bilo što predbacivati.

Osobito to vrijedi u Varaždinskoj županiji, gdje koalicija SDP i HNS-a nije donijela gotovo ništa. Doduše, često se čuje da je  za izostanak rezultata u Varaždinskoj županiji odgovoran isključivo HNS, a kao primjer najčešće se navodi  izostanak ulaganja, kadroviranje po institucijama i posebice bale smeća, koje su još u Brezju. Međutim, takvo viđenje daleko je od istine, barem što se potonjeg tiče.  Naime, nerješavanje bala nije (samo) stvar  (ne)sposobnosti bivšeg varaždinskoga gradonačelnika Gorana Habuša i HNS-a, nego i opstrukcije SDP-a, osobito bivšeg ministra Mihaela Zmajlovića. Naime, da je htio, mogao davno prije izbora jasno i glasno reći da neće sufinancirati „nezakonitu koncesiju“, koja je nastala sukladno naputku iz Ministarstva gospodarstva, a zna se tko ga je u to vrijeme vodio…

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.