Prostor zgrade projektom je udvostručen s postojećih 800 na čak 1.500 kvadrata Foto: Krešimir Đurić

Spreman projekt za rekonstrukciju zgrade bivšeg kina Dom u Centar kreativne industrije

| 18.1.2018. u 18:33h | Objavljeno u Aktualno

U roku od dvije, tri godine, varaždinskim bi kreativcima na korištenje mogla biti predana zgrada bivšeg Kina Sutjeska, odnosno Kina Dom u Kukuljevićevoj ulici u Varaždinu.

Naime, projektna dokumentacija za rekonstrukciju, adaptaciju i prenamjenu zgrade je završena te su predstavnici projektnog ureda DIA iz Nedelišća, čija je ponuda izabrana kao najpovoljnija u postupku jednostavne nabave, na prošlotjednom kolegiju gradonačelnika prezentirali svoju ideju.

- Radilo se o kompleksnom zahvatu, a sve je rađeno po principu da se uz što manje uloženog novca dobije što kvalitetniji i polivalentniji prostor kako bismo ga mogli iskorištavati u različite svrhe. Riječ je, dakle, o "open space" prostoru gdje će se družiti mladi kreativci. Tu je zapravo dizajn bio u sekundarnom planu već je u prvom planu bio mladi kreativac kojem će ovaj prostor omogućiti kreaciju - pojasnila je Vesna Vrbanec iz spomenutog projektnog ureda.

Iznimno je ponosna što su prostor zgrade uspjeli udvostručiti s postojećih 800 na čak 1.500 kvadrata. To im je, kaže, uspjelo zahvaljujući velikoj dvorani.

- Mislim da će to biti jedan lijep prostor ako se projekt uspije realizirati - poručila je Vrbanec dodavši da je sam projekt "težak" desetak milijuna kuna, dok je varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok najavio da sada slijedi njegova prijava na dostupne fondove.

 DSC 3065

- Kako je već poznato, u zgradi će biti smješten Centar kreativne industrije, a sada smo dobili dobar projekt, odnosno multifunkcionalnu zgradu koja će biti prava "košnica" kreativnih ideja. Svuda u svijetu imate takve centre, a u njima djeluju najčešće mladi ljudi koji imaju brojne ideje, no nemaju primjerice institucionalnu ili financijsku potporu da ih provedu. Upravo ćemo tim mladim ljudima omogućiti da u tom prostoru razvijaju svoje ideje te se nadam da ćemo projekt uspjeti prijaviti ove godine i osigurati državna i europska sredstva kako bismo mladima u roku od dvije, tri godine mogli dati na korištenje zgradu - najavio je Čehok.

Označeno u