21. Špancirfest: The Gipsy Kings, Cetinski, Rambo A., Gustafi, Elemental i Silente, ali i Vojko V., Bare i Majke te - Krankšvester!

Varaždinske vijesti | 20.6.2019. u 06:45h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Zona Stari grad tijekom Špancirfesta imat će još bogatiji i raznovrsniji program, i to za razne ukuse, kako glazbene, tako i gastronomske, sudeći prema najavama organizatora.

- Prošlogodišnji je Špancirfest svoju glavnu koncertnu pozornicu hrabro postavio u njedra varaždinskog Starog grada, između njegovih zapadnih zidina i bedema, a njezin je program potpuno otvorio, bez ikakvih ograničenja i ulaznica. Tako je Stari grad, uz bogati gastro, street-food, party i popratni program, postao središte zabave na Špancirfestu. Tako će biti i u 21. izdanju najvećeg hrvatskog festivala, najavljuju iz TZ grada Varaždina.

Stari grad donosi: dvije glazbene pozornice, na glavnoj pozornici - velika imena: The Gipsy Kings by Baliardo, Rambo Amadeus, Goran Bare i Majke, Krankšvester, Vojko V, Silente, Elemental, Gustafi, Tony Cetinski, Dzambo Agusevi Orchestra. Na maloj pozornici - warm up i after party program. Više od 45 sati glazbenog programa, 20 odličnih koncerata, DJ gostovanja, 10 street food lokacija, 9 šankova, 20 sati različitih urbanih radionica, Slatku zonu, Pivnicu, Koktel bar, Spirits bar, Vinski kutak, Prezentacije partnera, Više od 1000 metara rasvjetnih tijela, Vrhunsku produkciju .

- Špancirfest iz godine u godinu prerasta i u sve važnije foodie odredište, a street-food ponuda na Starome gradu svojom kvalitetom, raznolikošću i originalnošću privlači sve više posjetitelja.U 2019. će ta hedonistička oaza biti još zanimljivija i bogatija, a okusi i mirisi transportirat će vas, ovisno o tome što naručujete, na sve kontinente i u različite kulture. Bit će tu svega - od tradicionalnih i moderniziranih svima poznatih street-food specijaliteta, preko genijalnih burgera, popularnog sushija, do vege, veganskih i fusion zalogaja - u deset festivalskih dana posjetitelji će moći istražiti sve, vele organizatori.

Posebno mjesto zauzet će zona “KVART”, koja se organizira u suradnji s incijativom V4EYC Varaždin for European Youth Capital 2022, a koja donosi i glazbeni program, ali i brojne radionice, druženja i zabave. Partneri Špancirfesta i organizatori Zone Stari grad, tvrtke Show Concept i DMK Vall 042, u želji da građane uključe u planiranje i osmišljavanje programa pozivaju sve koji misle da svojim idejama ili radom mogu oplemeniti program da im se jave, a sve prihvaćene prijedloge će i honorirati. Ideje, prijedlozi i sugestije mogu se slati na: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Špancirfest u suradnji s LOOP Glazbenom agencijom već treću godinu zaredom donosi LOOP Glazbenu kliniku, zanimljiv, bogat, popularan i iznimno kreativan festivalski program posvećen upoznavanju glazbenih instrumenata te učenju odnosno usavršavanju glazbenih vještina, bez obzira na dob i umješnost polaznika odnosno njihov glazbeni ukus. Kako je glazba jedan od simbola Varaždina i Špancirfesta, ne čudi da je LOOP Glazbena klinika svoj prirodni dom pronašla kao dio službenog programa najvećeg i najzabavnijeg hrvatskog festivala, a uspjeh proteklih dvaju izdanja potaknuo je mnoge novosti u ovogodišnjem programu.Prije svega, Glazbena će se klinika ove godine nalaziti na novoj lokaciji - u Varaždinskoj kući u Gajevoj ulici gdje će u deset festivalskih dana biti održano cijelo bogatstvo događanja, radionica i drugih s glazbom i sviranjem povezanih aktivnosti. 

Svih deset dana Špancirfesta posjetitelji će tako moći razgledati zanimljivu izložbu glazbenih instrumenata, upoznati se s njima i saznati nešto novo, dobiti savjet ili ih čak i isprobati.  Glazbene radionice ove će godine biti još brojnije i zanimljivije te su podijeljene u dva bloka, ovisno o ciljanoj publici. Djeca, početnici i svi koji se tako osjećaju moći će svih deset dana Špancirfesta, od 10 do 16 sati, upoznati osnove gitare, bubnjeva, klavira i klavijatura dok je za one iskusnije, vještije i ozbiljnije namijenjen niz večernjih Masterclass radionica.

Masterclass radionice voditi će eminentni glazbenici: Dino Jelusić, Ivana Galić, Elvis Stanić,Nenad Resnik, Tomislav Franjo Šušak, Kristian Terzić, Ricardo Luque, Zamba i drugi. Oni će polaznicima približiti razne stilove sviranja i glazbenog izražavanja, prenijeti svoje studijsko, koncertno i životno glazbeničko iskustvo. Uz to, na potpuno opremeljenoj pozornici ispred Varaždinske kuće polaznici radionica, njihovi mentori, ali i svi prolaznici koji se na to ohrabre, imat će priliku zasvirati i pokazati svoje, možda i dobro skrivene, glazbene talente. Instrumente i svu potrebnu opremu za ulične svirke osigurat će LOOP Glazbena agencija, potpuno besplatno.

Masterclass mentori neće na Špancirfestu biti samo u funkciji edukatora, oni će, kao još jedna novost, održati i niz koncerata na festivalskoj pozornici na glavnom varaždinskom trgu, popularnom Korzu, a neki od njih bit će aktivni i u još jednoj novosti LOOP glazbene klinike - afterparty programu koji će se održavati na poznatoj klupskoj lokaciji Centra Sloboda. Svi programi LOOP Glazbene klinike su besplatni!

Na Korzu će, kao rezultat suradnje Špancirfesta i LOOP Glazbene agencije tako 25. kolovoza nastupiti Ivana Galić s gospel programom Black music, 26. kolovoza jedan od najboljih hrvatskih jazz fusion gitarista, multiinstrumentalist i najnagrađivaniji hrvatski jazz skladatelj novije generacije - Elvis Stanić s Jed Becker′s Group. Dan poslije, 27.8. zvuk Afrike donijet će senegalski glazbenik Commi Balde & Kaira Kela band , a posljednjeg dana Špancirfesta, 1. rujna glavni varaždinski trg će rasplesati Ricardo Luque.

Špancirfest i ove godine vrata svojeg službenog glazbenog programa širom otvara mladim i neafirmiranim glazbenicima, ali i izvođačima svih drugih vrsta i oblika. Radi se o natječaju “Postani heroj ulica Špancirfesta” kojim se popunjava program na ulici - najboljoj, naizravnijoj i najiskrenijoj festivalskoj pozornici.

Stoga ako svirate, pjevate, plešete, glumite, žonglirate (ili nešto šesto) evo što trebate napraviti:
• Pročitajte pravila
• Snimite se ili pripremite najbolju snimku vašeg nastupa ili točke
• Najkasnije do ponoći 25. lipnja 2019. uploadajte snimku ili zalijepite link na http://bit.ly/Herojulica
• Proširite glas svima da ste to učinili jer...
• ...od 26. lipnja do 10. srpnja trajat će glasovanje, a vama je cilj skupiti što veći broj glasova
• Špancirfest će potom, uzimajući u obzir i broj glasova, ali i kvalitetu tj. kreativnost prijavljene izvedbe, odabrati ovogodišnje Heroje ulica

Označeno u