Šokantno: "Mladić ima pravo udariti djevojku ako ga ne sluša!" Foto: Ilustracija

Šokantno: "Mladić ima pravo udariti djevojku ako ga ne sluša!"

VV/N1 Hrvatska | 22.11.2016. u 15:47h | Objavljeno u Aktualno

Odbor za ravnopravnost spolova, u suradnji s Centrom za edukaciju, savjetovanje i istraživanje CESI, organizirao je prvu tematsku sjednicu Odbora u povodu obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama na temu Suzbijanja nasilja u partnerskim vezama.

Djevojka koja prilikom izlaska flertuje s drugim mladićem provocira da je dečko udari, smatra 35 mladih, istaknula je na sjednici Nataša Bijelić iz CESI-ja, predstavljajući rezultate istraživanja u okviru projekta "Podizanjem svijesti o rodnoj ravnopravnosti protiv nasilja u partnerskim odnosima". Ovo je samo jedan od grozomornih nalaza istraživanja, piše N1 Hrvatska.

Osobito je zabrinjavajuć podatak da čak 36 posto mladih vjeruje da je osoba, koja je doživjela nasilje, napravila nešto što je uzrokovalo ovakvo ponašanje.

U upitniku o opravdanosti nasilja, formuliranom rečenicom da "mladić ima pravo udariti djevojku...", mladi su odgovarali na sljedeći način:

- ako ga ljuti njeno ponašanje - 45 posto
- ako ga ne sluša - 45 posto
- ako sazna da je nevjerna - 41 posto
- ako sumnja da je nevjerna - 44 posto "
- ako ne vodi brigu o njemu kako bi trebala 45 posto

- Ovo su izuzetno visoki i prilično iznenađujući rezultati za nas - rekla je Bijelić. Više od četrdeset posto smatra i da mladić ima pravo udariti djevojku ako ga ne poštuje, ako više pažnje poklanja prijateljicama, ako želi prekinuti s njim i ako je ljubomorna.

Slično je i u obratnom slučaju - većina se slaže da djevojke imaju pravo udariti svog partnera u spomenutim prilikama. Većina učenika smatra i da je ljubomora oblik ljubavi - da je to način kako djevojka pokazuje da voli svog dečka.

Mladima je također postavljeno pitanje: "Poznajete li par gdje se događa fizičko, verbalno ili seksualno nasilje?"

Trećina mladih poznaje takve osobe, odnosno par u kojem mladić vrijeđa djevojku, 20 posto ih zna za slučaj da je mladić fizički nasrnuo na djevojku, a 23 posto da je prisiljava na seksualni čin koji ona ne želi. Podaci se podudaraju u obratnoj situaciji, kada se radi o nasilnim djevojkama, osim u dijelu prisile na seks.

Upitani su i za osobna iskustva nasilja u vezi. Petina, odnosno 19 posto mladih ima to iskustvo. Dio ih je odbio odgovoriti, što također može biti značajno, navela je Bijelić. Pitali su ih jesu li oni bili nasilni, a jedna petina odgovara da jesu.

Rezultati istraživanja se još uvijek promatraju, no kada je riječ o stavu prema rodnim ulogama broj točnih odgovora se promijenio na bolje. Napravljeni su, naime, upitnici prije i nakon edukacije. Dogodile su se i promjene u prepoznavanju nasilja, mimo fizičkog, poput verbalnog i emocionalnog, kontrole i uhođenja, piše N1 Hrvatska.