Socijalna samoposluga u Varaždinu od planiranih 200 došla na više od 1.000 korisnika Foto: VV arhiva / ilustracija

Socijalna samoposluga u Varaždinu od planiranih 200 došla na više od 1.000 korisnika

| 18.10.2016. u 08:21h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

- Globalna kriza zahvatila je i Hrvatsku, čemu smo svakodnevno svjedoci. Samo u posljednje dvije godine zabilježeno je 10 posto više djece koja primaju socijalnu pomoć. Isto tako, 50 posto umirovljenika prima mirovinu manju od prosječne hrvatske mirovine. Radno sposobni ljudi dobivaju otkaze, a imaju obitelji koje treba zbrinuti, djecu koja se školuju. Puno mladih nema zaposlenja, a sve to predstavlja velik problem jer uzrokuje siromaštvo - kazala je na jučerašnjoj sjednici Savjeta za socijalnu skrb Varaždinske županije njegova predsjednica Marta Dretar.

Sjednica je sazvana u povodu Međunarodnog dana borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti, koji se odlukom Ujednjenih naroda od 1993. godine obilježava 17. listopada. Prisustvovali su i dožupan Alen Kišić, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvenu zaštitu i socijalnu skrb Ruža Jelovac, ravnatelji centara za socijalnu skrb, predstavnici Caritasa, Pučke kuhinje, Socijalne samoposluge "Kruh sv. Antuna" Varaždin i drugi.

Prema riječima Zdenka Viljevca iz Socijalne samoposluge i ministra mjesnog bratstva Sv. Ivan Krstitelj Franjevačkog svjetovnog reda, Socijalna samoposluga trenutno ima oko 1.050 upisanih korisnika.

- Ne primaju, doduše, svi redovito svaki mjesec pomoć, i to iz jednostavnog razloga jer nemamo dovoljno proizvoda da bismo svima njima svakog mjeseca uručili paket. Tijekom godine podijelimo oko 4.000 paketa, u vrijednosti od 450 do 500 tisuća kuna - rekao je Zdenko Viljevac.

- Potrebu da se pomogne ljudima u potrebi prepoznali smo 2012. godine te smo, u usporedbi s drugim gradovima, očekivali oko 200-250 korisnika. Nažalost, stigli smo do brojke od preko 1.000 korisnika, a taj se broj i dalje povećava - ukazao je Viljevac na podatke iz surove stvarnosti.

- Nastojimo da se u osnovnom paketu namirnica nalaze brašno, ulje, šećer, riža, mlijeko i higijenske potrepštine, a paketi su veći ako je broj članova obitelji korisnika veći. Zahvaljujem svim donatorima koji nas sufinanciraju, Gradu Varaždinu koji nam je dao prostor u Kozarčevoj ulici, Varaždinskoj županiji i Varaždinskoj biskupiji, a najveći donatori su građani. Naši volonteri gotovo svake subote skupljaju namirnice ispred dva trgovačka centra u Varaždinu, kojima također zahvaljujemo što su nam to omogućili. Ono što nismo očekivali kod pokretanja ovog projekta bio je doprinos volontera. Upisano je više od 200 volontera, od čega su oko 80 posto osobe od 16 do 25 godina starosti, što je jako pozitivno - naglasio je Viljevac.

Prema riječima Alena Kišića, zamjenika župana, Varaždinska županija nalazi se među županijama sa stopom rizika od siromaštva između umjerene i visoke razine, ovisno radi li se o ruralnom ili urbanom području.

- U Hrvatskoj je ukupno 20,5 posto osoba koje su u riziku od siromaštva. Kao Županija imamo dva smjera u kojima djelujemo, jedno su decentralizirane funkcije, gdje kroz naš proračun godišnje prođe oko 7,5 milijuna kuna, uglavnom za županijski Dom za starije i nemoćne osobe, centre za socijalnu skrb te za pomoć u ogrjevu. Županija iz svog izvornog proračuna izdvaja oko 2,4 milijuna kuna, a to je raspodijeljeno prema prioritetima iz Socijalnog plana, kojih je pet: djeca i mladi, ovisnici, starije i nemoćne osobe kojih je oko 18 posto u našoj županiji, tu je i pomoć obiteljima. Sveukupno je riječ o 10-ak milijuna kuna koje direktno idu u tu svrhu, a tu su i mjere poput prijevoza srednjoškolaca kojima je cilj smanjenje siromaštva, odnosno poboljšanje životnog standarda građana, a ne idu direktno kroz naš Upravni odjel za socijalnu skrb - rekao je Kišić.

Dodao je da Županije pomaže i rad udruga koje djeluju na području poboljšanja socijalnog standarda građana, te rad Caritasa i Socijalne samoposluge. Predstavnicima Socijalne samoposluge ovom je prigodom Kišić predao donaciju, simboličan iznos od 5.000 kuna.

- Županija sa Socijalnom samoposlugom inače ima godišnji ugovor na 30.000 kuna. Oni se jesu pojavili među zadnjima, ali iznimno rade i imamo odličnu suradnju s njima. Doista su produžena ruka građana kojih, nažalost, u potrebi ima sve više - rekao je Kišić.