SLUČAJ AQUATEHNIKA Podjela “interesnih sfera” lokalne koalicije HNS-SDP bila je pogubna za Aquatehniku

| 18.3.2019. u 14:47h | Objavljeno u Aktualno

Kamo li sreće da je plaća od 36 tisuća kuna, koja mi je isplaćena u srpnju 2013., odnosno 31 tisuću kuna iz kolovoza 2015., bila svaki mjesec. Naime, kao što i vidi iz podataka koje ste naveli čak i na naslovnici, radilo se o plaćama uvećanim za dodatke, ali oni nisu bili svaki mjesec, već samo u jednom jer se radilo o godišnjim nagradama za rezultate poslovanja ostvarenim u prethodnom razdoblju, koje nisam samo ja primio u vidu jednokratnog dodatka na plaću, nego još desetak kolega.

Govori nam to dipl.ing.geot. Goran Bakran, bivši rukovoditelj sektora gradnje u Aquatehnici, poduzeća koje je ostalo bez zaposlenika nakon godina poslovanja s gubicima. No, kao što smo pisali u prošlom broju, do tada je tvrtka znala cijeniti rad, budući da su godišnje nagrade iznosile i do 10 tisuća kuna neto, koje su isplaćivane u jednom mjesecu, zajedno s plaćom temeljem ugovora o radu.

Kako objašnjava Bakran, plaće, uvećane za ove dodatke, odnosno nagrade za postignute rezultate u prethodnoj godini, posljedica su odluka uprave Aquatehnike, odnosno direktora Gordana Novaka, mag.ing.geoing., odnosno prije njega Marijana Cesarca, dip.ing.građ. Isplata sličnih nagrada tj.“povećanja plaća“ kroz dodatak na plaću, temeljem dobrih poslovnih rezultata, nije bila nepoznanica ni u Varkomu, a bila je isplaćena svim djelatnicima i rukovoditeljima u više navrata. Stoga u tome ništa sporno, a još manje nezakonito, ne vidi bivši rukovoditelj sektora gradnje.

- Direktor bi donio odgovarajuću odluku temeljem koje su bile isplaćene plaće s prekovremenim satima, stimulacijama, godišnji odmorom, praznikom i svi dodaci koji su zakoniti prema pravilniku o plaćama i važećem ugovoru o radu. Ukoliko su dodaci bili suprotni zakonu, instrumenti kontrole, kao što su skupština, nadzorni odbor, direktor tj. odgovorne osobe i tijela u Aquatehnici, nisu ih smjeli odobriti ni trebali isplatiti. Za to se ne mogu prozvati i kriviti one koji su samo radili svoj posao. Jedan od tih sam i ja. Činjenica da su dodaci isplaćeni meni i nekolicini kolega, a nekima nisu, govori da se osobe, koje su ih primile smatraju, sposobnim i vrijednim takve nagrade, za što sami dan danas zahvalan odgovornim, veli Bakran u vezi plaća koje su u bruto iznosu prelazile 50 tisuća kuna

                  Više o ovoj temi čitajte u novom broju Varaždinskih vijesti

Označeno u