Sjajni turistički rezultati: u Međimurju se odmara sve više gostiju, još da se obnovi i Feštetićeva kaštela Foto: Međimurska županija

Sjajni turistički rezultati: u Međimurju se odmara sve više gostiju, još da se obnovi i Feštetićeva kaštela

VV | 5.2.2024. u 14:19h | Objavljeno u Aktualno

- Tijekom 2023. godine ostvarili smo 5,85% više noćenja u odnosu na godinu ranije te čak 8,43 % više dolazaka nego u 2022. U strukturi gostiju nema promjena u odnosu na ranija razdoblja, te su i dalje kod nas najbrojniji domaći gosti kojih je u 2023. bilo 51.553 odnosno 54 posto, a ostvarili su 48 posto ukupnih noćenja. Slijede gosti iz susjedne Slovenije, zatim Poljske, Njemačke, Austrije itd. Također očekivano, najveći broj dolazaka i noćenja ostvaren je na području Turističke zajednice Sveti Martin na Muri (61.108 dolazaka, odnosno 147.266 noćenja), te Čakovca (16.110 dolazaka, 31.578 noćenja) - izvijestio je Rudi Grula, direktor Turističke zajednice Međimurske županije na predstavljanju turističkih rezultata Međimurske županije u turizmu u prošloj godini.

Poticaj za dalje

Naime, turistički rezultati pokazuju kako je u prošloj godini porastao broj noćenja i dolazaka gostiju u najsjeverniju hrvatsku županiju u odnosu na godinu prije, što je poticaj za daljnji razvoj turističkih potencijala i proizvoda koje međimurski kraj želi ponuditi gostima. 

U-Medimurju-ostvareni-znacajni-turisticki-rezultati-i-u-2023.-godini-14.jpg

- S vjerom u vlastite snage i sposobnosti, te s poštovanjem prema našem kraju, nasljeđu i okolišu i ove nove brojke možemo premašiti. U 2023. godini bilježimo 7.439 gostiju više, odnosno 12.227 noćenja više u odnosu na 2022. godinu. Također je važno povjerenje koje naši građani polažu u smjer kojim razvijamo turizam, a toj razini povjerenja najviše govori 77 posto više smještajnih kapaciteta u 2023. godini, najviše prema broju novih kuća za odmor. Broj od ukupno 221.103 noćenja u 2023. godini želimo premašiti novim razvojnim zamahom koji će značiti i otvaranje novih radnih mjesta, još bolju prezentaciju naše kulture te još snažniji plasman proizvoda naših poljoprivrednih gospodarstava - istaknuo je međimurski župan Matija Posavec čestitavši turističkim djelatnicima na sjajnim turističkim rezultatima.

U-Medimurju-ostvareni-znacajni-turisticki-rezultati-i-u-2023.-godini-6.jpg

Najavio je kako kandidaturom brojnih projekata nastavljaju graditi i obogaćivati mrežu zavičajnih interpretacijskih centara od Štrigove, preko Nedelišća do Donje Dubrave, gdje uskoro započinje uređenje palače međimurske popevke.

- Naš projekt revitalizacije Feštetićeva kaštela u Pribislavcu je na rezervnoj listi na što smo uložili prigovor te sa nadamo da će prevladati zdrav razum te će ta investicija ipak dobiti podršku. Koristimo sve mogućnosti pa tako i prekogranične projekte, povezujemo se sa susjednim regijama kako bismo što više sredstava privukli u Međimurje jer nama je turizam, kao i sve drugo, uvijek sredstvo, a nikada cilj - poručio je Posavec.

Provedeno istraživanje

U-Medimurju-ostvareni-znacajni-turisticki-rezultati-i-u-2023.-godini-16.jpg

Turistička zajednica Međimurske županije provela je anketu kako bi dobila preciznu sliku o percepciji turizma i njegovog razvoja među domaćim stanovništvom. Anketa je provedena s pitanjima kreiranima na Institutu za turizam Republike Hrvatske, a ispitanici dolaze iz svih dobnih skupina odrasle populacije i većina njih ne živi od turizma.

- Većina ispitanika smatra da razvoj turizma treba podržati jer pridonosi razvoju cijelog kraja, njegovoj uređenosti, plasmanu domaćih proizvoda te količini i kvaliteti sportsko-rekreacijskih zona. Istovremeno, naši ljudi prepoznaju da velika ovisnost o turizmu nije dobra - pojasnio je Grula i dodao kako su u sklopu ankete ispitanici ocjenjivali i mogućnost ugroze prirodne baštine od razvoja turizma, i to ocjenama od 1 do 7.

U-Medimurju-ostvareni-znacajni-turisticki-rezultati-i-u-2023.-godini-9.jpg

 - Ocjena 3, koja pokazuje oprez, ali i procjenu da nema direktne opasnosti. Zanimljivo je da su ispitanici seoskom, odnosno gastroturizmu u Međimurju dali najveće šanse za razvoj te upravo te oblike odredili kao prioritetne u razvojnim smjernicama - izvijestio je Grula.