Sindikalist N. Leček: Menadžeri u Varteksu bi trebali prvi dati neki obol uštedama

| 19.3.2018. u 18:19h | Objavljeno u Aktualno

Nakon što je Središnje klirinško depozitarno društvo prošli tjedan napokon objavilo tko je sudjelovao u dokapitalizaciji Varteksa, odnosno tko je kupio i koliko dionica nove serije, pokušali smo od zaposlenika doznati što očekuju od toga, odnosno kako im je danas i što očekuju. No, bezuspješno, iako osvrt, koji je dao najveći dioničar nakon što je uložio nove milijune, rječito govori o ozbiljnosti prilika u najvećoj domaćoj tekstilnoj industriji, barem prema broju zaposlenika, kojih je blizu 1.200.

Nema vremena?!

Podsjetimo, dionice su kupili, odnosno u Varteks su uložili dva ulagača: dosadašnji najveći pojedinačni dioničar Varteksa Nenad Bakić, koji sada ima 81,64 posto dionica nove serije te predsjednik uprave Varteksa Zoran Košćec, koji sad ima 18,36 posto od ukupnog broja dionica nove serije. Varteks je time dokapitaliziran s 18,8 kuna, a od toga 5,4 milijuna čine prava potraživanja, a 13,4 milijuna ulaganje u novcu Nenada Bakića, koji je time postao i većinski vlasnik Varteksa.

Kako na dokapitalizaciju gledaju radnici te što očekuju, pokušali smo doznati od Božice Čiček Mutavdžić, predsjednice Radničkog vijeća, a ujedno i predstavnice sindikata u Varteksu - no bezuspješno. Naime, nakon inicijalnog razgovora nije nam se više javljala na telefon. Nakon toga kontaktirali smo Melitu Kliček, također iz Varteksogov sindikata, no ona nam je kazala kako nema vremena za razgovor.

Za komentar smo zato zamolili predsjednika Sindikata tekstila, obuće, kože i gume Nenada Lečeka.

On smatra da ekonomski pokazatelji trenutno nisu optimistični, budući da je vidljiv konstanatan pad prihoda i dobiti, ali vjeruje da će dolazi bolje doba za tekstil.

- Ako gledano samo financijske izvještaje, situacija nije dobra, ali opet, ako nema perspektive, zašto bi netko ulagao 18 milijuna kuna u tvrku? Tekstil se vraća u Europu i Hrvatsku i vjerujemo da postoji mogućnost i da za Varteks i njegovih 1200 radnika - smatra Leček.

A da bi bilo bolje, nužnim drži korjenite reforme.

- Prvenstveno, trebalo bi napraviti promjene u samoj Upravi, koja prima neproprcionalno visoke plaće. Treba početi od glave prema dolje i u tom dijelu bi menadžeri trebali prvi dati neki obol i neku vrstu uštede i da to bude jedan početak za neku dobru suradnju s radnicima i da se stvori kredibilitet da se počne ozbiljno razgovarati o nekim promjenama i boljitku Varteksa - kazao nam je Leček.

Smatra da su visoke menadžerske plaće u trenutku kada su radnici na minimalcu, a tvrtka gomila gubitke - nemoralne i nepoštene...

Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Varaždinskih vijesti

 

Označeno u