Dva mjeseca poslije udara munje: Sad drukčije gledam na život

| 9.8.2017. u 20:00h | Objavljeno u Aktualno

Udar groma u čovjeka iznimno je rijedak, no u posljednja dva mjeseca u Varaždinskoj županiji čak dva slučaja. Prije mjesec dana munja udarila u 28-godišnjaka dok je trčao uz dravsku obalu u Otok Vratnu, a od posljedica toga je, nažalost, odmah preminuo.

Samo mjesec dana ranije grom je nedaleko od Bartolovca udario i Sabahudina Šahovića (62), dok se biciklom vraćao s groblja u Varaždin.

On je preživio je taj udara, ali mu je munja spržila kožu na vratu, prsima, rukama...

Osjeća posljedice udara

Još i danas se opravlja od tog jednog, kako kaže, čudnog iskustva.

- Liječnici su mi rekli da je pravo čudo da sam uopće živ jer to prežive tek rijetki – govori Sabahudin, koji još uvijek osjeća posljedice udara.

Naime, nakon proživjelog udara munje, više ne čuje dobro na lijevo uho, stalno mu zvoni u ušima, poremetio mu se tlak koji je sad povišen, a bole ga i ramena. Ipak, opekotine i “razderana” koža su zarasli te se vide jedino crvene mrlje. Naravno, ostala su sjećanja na taj zamalo koban dan.

- Bližio se blagdan sv. Petra i proštenje pa sam prije te gužve odlučio posjetiti grob pokojne supruge i zapaliti joj lampaš – veli Šahović, dodajući da je vrijeme bilo stabilno, sparno i vrućeKad je primijetio da se vrijeme počelo mijenjati. krenuo je doma i tada ga je pogodila munja.

- Zadnje čega se sjećam je to da sam sjeo na bicikl i da sam se vozi prema doma. Čak se nisam ni žurio. Počelo je padati i ništa drugo ne znam. Ne sjećam se udara, a netko je očito vidio da sam pao s bicikla i izgubio svijest pa je pozvao Hitnu i na tome mu zahvaljujem – veli.Probudio se u bolnici gdje su mu liječnici ispričali što je bilo.

- Bio je to djelić sekunde, ne može to čovjek osjetiti. Štoviše, smatram da je munja udarila u bicikl ili pored njega jer ne vjerujem da bi ostao živ da me je izravno udarila - govori.

 

Spasio ga gumeni đon?

Kako je baš njega udarila munja, čudi se i sam, a opekline je imao po onome dijelu tijela gdje je imao prsten i lančić. Liječnici smatraju da su ga i cipele s gumenim đonom spasile.

Danas, nakon mjesec dana teško je protumačiti što se zbilo. Čak ni liječnici ne znaju puno toga o takvim slučajevima jer nemaju iskustva. Rekli su mu da se čuva.

- A što to znači? Kako da se čuvam? Da ne izlazim kad sijeva? Da ne stojim blizu prozora? Pa može me pogoditi munja i u kupaonici. Sve je to relativno - veli sugovornik.

Na pitanje kako danas gleda na život za koji i sam kaže “da mu je opet darovan”, priznaje da drugačije gleda. Ima puno pitanja i stalno mu je u glavi to što mu se dogodilo. Pita se zašto te je li moglo i drugačije proći.

- Puno je nepoznanica i svaki dan imam svašta na pameti. Zahvaljujem bogu, a velika mi je želja pronaći ljude koji su mi pomogli. Htio bih im uživo zahvaliti jer da nisu odmah reagirali, ne bih sada bio ovdje - zaključio je sugovornik.

Spajao Bosnu i zagorski kraj

Sabuhadin Šahović je iz Banja Luke. Došao je u Varaždin 1978. na studij Fakulteta organizacije i informatike gdje je i diplomirao te upoznao svoju suprugu. S njom je proživio 34 godine, ali ih je život rastavio. Kao mlad pjevao je na brojnim priredbama, proslavama, zabavama pa je u pjesmama spajao svoju Bosnu i svoj zagorski kraj. Radio u nekoliko tvrtki, a danas se zbog premale mirovine hrani u Caritasovoj kuhinji što mu, kako kaže, znatno olakšava njegov samački život

Kako se ponašati tijekom oluje

Na planinama je najveća opasnost od udara munja, i to posebno na vrhovima, grebenima i liticama. U dolini munja najčešće udara u osamljene predmete koji strše uvis, pa tako i osamljena stabla, posebno ona koja imaju dublji korijen, a nalaze se na tlu gdje se skuplja mnogo podzemne vode.

Opasni su i rubovi šuma i bre- žuljaka, obale rijeka i neposredna blizina izvora i močvara, kao i dalekovodi i slični visoki objekti. Tijekom grmljavinskog nevremena najbolje se skloniti u neko udubljenje (jarak, unutrašnjost spilje) ili u šumu u kojoj su stabla podjednake visine, zatim zgrade jer većina njih ima gromobrane te u automobile.

Ako u blizini nema zaklona, najbolje je čučnuti na tlo i maknuti od sebe metalne predmete.

Savez izviđača Hrvatske ističe da se opasno sklanjati pod hrastove, topole ili brijestove jer u njih najčešće udaraju munje, dok smreke, jele i borove udaraju znatno rjeđe, a bukvu gotovo nikada

Označeno u