Saborski zastupnik Anđelko Stričak obavio pregled povijesnih postrojbi na Markovom trgu

Varaždinske vijesti | 14.10.2018. u 19:13h | Objavljeno u Aktualno

Potpredsjednik saborskog Odbora za obranu, saborski zastupnik Anđelko Stičak, u ime predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića danas je u Zagrebu na Markovom trgu sudjelovao u postrojavanju te pregledu Zdruga povijesnih postrojbi.

Nakon postrojavanja povijesnih postrojbi iz Zagreba, Čakovca i Velike Gorice, Stričak je u pratnji zapovjednika Kravat pukovnije Željka Matejčića obavio pregled nakon čega je čestitao i zahvalio svim članovima povijesnih vojnih postrojbi na entuzijazmu da sačuvaju taj dio naše bogate hrvatske povijesti. Naglasio je da osim očuvanja povijesnih odora, podsjećanja i obilježavanja bitnih povijesnih datuma, tj. Obljetnica, povijesne postrojbe danas imaju bitnu ulogu i kod promocije turizma.

– Turizam je naša strateška gospodarska grana koja čini oko 19,6 posto BDP-a. Ako proanaliziramo broj noćenja vidljivo je da ih je 95,1 posto vezano uz more to jest priobalje, 2,5 posto uz grad Zagreb te svega 2,4 posto uz sve ostale turističke destinacije u kontinentalnom dijelu Hrvatske. Iz tih podataka vidljivo je koliki je potencijal razvoja kontinentalnog turizma. Uz prirodne ljepote i sport upravo je kultura najbolji promotor turizma, a tu spadaju i povijesne postrojbe – poručio je Stričak.

Također, drži da povijesne postrojbe imaju značajan edukativni dio za naše najmlađe. Preko njih djeca mogu izravno vidjeti kako su nekad izgledali vojnici te učiti o slavnoj, ali i teškoj povijesti hrvatskog naroda. Stričak nije zaboravio ni na odjevni predmet koji je Hrvatska dala cijelom svijetu.

– Treba svakako naglasiti važnost najbitnijeg modnog dodatka na svijetu, a to je kravata. Upravo su je prvi vezali tj. nosili Hrvati. Stoga je Hrvatski sabor iskazao kravati posebnu počast proglasivši Dan krvate koji se obilježava 18. listopada. U svakom slučaju ovakve manifestacije kakva je “svečana smjena straže” treba i nadalje poticati i održavati - zaključio je Stričak.

stricak_postrojbe01.jpg

stricak_postrojbe02.jpg

stricak_postrojbe03.jpg

stricak_postrojbe04.jpg

stricak_postrojbe05.jpg

stricak_postrojbe06.jpg

stricak_postrojbe07.jpg

stricak_postrojbe08.jpg

stricak_postrojbe09.jpg

stricak_postrojbe10.jpg