Rotarijanci pozivaju na predavanje dr. sc. Igora Rudana u Varaždinu

VV | 4.4.2018. u 12:19h | Objavljeno u Aktualno

Nakon predavanja Nenada Bakića, Borisa Blažinića, Joannisa Pournarasa, doc. dr. sc. Lovorke Gotal Domitrović, poduzetnice Ane Rakić, prof. dr. sc. Ivice Puljka u Varaždin dolazi jedan od najcjenjenijih i najcitiranijih hrvatskih znanstvenika - prof. dr. sc. Igor Rudan.

U organizaciji Rotary kluba Varaždin 1181 akademik Rudan dolazi s jedinstvenim predavanjem – „Vrijednost informacija u 21. stoljeću: primjeri iz biologije, medicine, politike i masovnih medija“, koje će se održati u ponedjeljak 9. travnja u Park Boutique Hotelu u 20 sati.

- Sve informacije koje smo u stanju prikupiti nemaju jednaku vrijednost za naše razumijevanje svijeta. Neke od njih su ključni komadići slagalice, koje nam omogućuju da shvatimo nešto doista novo i time značajno promijenimo prethodna shvaćanja. Druge su za nas manje vrijedne, jer samo dodatno potvrđuju ono što smo već ionako znali, ili barem pretpostavljali. Mozak se na informacije polako "navikava", pa ima sklonost popuno zanemarivati sve one poznate, koje su u skladu s prethodnim znanjima i očekivanjima, a tragati za onim rijetkim informacijama koje će odudarati od njegovih očekivanja i modificirati njegovo razumijevanje okoline. U ovom ću predavanju objasniti kako steći osjećaj za vrijednost informacije i iskoristiti ga za stjecanje prednosti u raznim područjima ljudskog djelovanja - najavio je Igor Rudan.

Igor Rudan rođen je u Zagrebu 7. ožujka 1971. godine. Studij medicine u Zagrebu završio je 1995., dok je magistarski rad i doktorsku disertaciju iz područja javnog zdravstva izradio i obranio 1997. i 1998. godine na Sveučilištu u Zagrebu.

Zatim je svoj drugi magistarski rad iz područja genetike stekao pri Europskoj školi za napredne studije Sveučilišta Pavia u Italiji 1999. godine, a svoj drugi doktorat na Sveučilištu u Edinburghu, Velika Britanija. U Hrvatskoj je pokrenuo jedan od najvećih znanstvenih projekata na ovim prostorima – hrvatsku biobanku “10001 Dalmatinac”.

Znanstveni opus Igora Rudana uključuje više od 400 objavljenih znanstvenih radova i 7 knjiga koji su, citirani više od 35 000 puta, čime se nalazi među najcitiranijim znanstvenicima svijeta. Thomson Reuters i Američki Institut za Znanstvene Informacije svrstali su ga među “Vodeće znanstvene umove svijeta” u 2015. godini.

Za svoj rad dobio je dvadesetak nagrada, među kojima se posebno ističe Chancellor’s Award, najviša nagrada za znanstveni rad u Britaniji. Iste godine primljen je, kao jedan od desetak inozemnih znanstvenika, među dopisne članove Kineske akademije znanosti. U 2016. postao je i redovni član britanske akademije znanosti – The Royal Society (Edinburgh).

Označeno u