Revizija tvrtkama u vlasništvu JLS-ova : Provodite natječaje prilikom zapošljavanja

Napisao/la: -
Revizija tvrtkama u vlasništvu JLS-ova : Provodite natječaje prilikom zapošljavanja Foto: VV arhiva/Ilustracija

Od ukupno 47 preporuka koje je Državni ured za reviziju dao uglavnom varaždinskim gradskim tvrtkama radi sprječavanja i otkrivanja prijevara, provedeno je njih 38, što je ocijenjeno zadovoljavajućim.

Stoji to u izvješću o obavljenoj provjeri provedbe danih preporuka za reviziju učinkovitosti “Sprječavanje i otkrivanje prijevara kod trgovačkih društava u vlasništvu jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave na području Varaždinske županije”, koje je nastalo nakon usporedbe lanjskog i ranijeg postupanja poduzeća.

Točnije, revizijom učinkovitosti bilo je obuhvaćeno poslovanje gradskih tvrtki u 2014. godini, a zatim je revizija provjeravala jesu li one prošle godine postupile po danim preporukama. Ciljevi revizije bili su, između ostalog, utvrditi jesu li tvrtke uspostavile prikladne procedure i kontrole kako bi spriječile prijevare, poduzimaju li potrebne aktivnosti kako bi povećale svjesnost rukovoditelja o mogućnosti pojave prijevara te ocijeniti djelotvornost sustava unutarnjih kontrola. Državni ured za reviziju ocijenio je kako je svih pet tvrtki poduzimalo aktivnosti kako bi spriječilo i otkrilo prijevare, no budući da su bila potrebna određena poboljšanja, dane su im preporuke za otklanjanje nepravilnosti i propusta.

Provjerom je revizija lani utvrdila kako je u Parkovima od 15 preporuka provedeno 14, Termoplinu devet od 12, Varkomu je provedeno pet od šest preporuka, Aquatehnici tri od sedam preporuka, dok je u Ivkomu provedeno svih sedam danih preporuka.

U Varkomu i Parkovima, kako navodi revizija, nije provedena preporuka o provođenju zapošljavanja putem javnog natječaja. Naime, tijekom 2016. u Varkomu je zaposleno 11 zaposlenika, od čega dvoje na temelju natječaja, a preostali na temelju rangiranja iz evidencije zaprimljenih zamolbi, dok je u Parkovima tijekom 2016. zaposleno 14 zaposlenika od kojih je osmorici u 2016. istekao ugovor, a jedan radni odnos je prestao na temelju izvanrednog otkaza ugovora.

Više pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti

Martina Pižeta

Novinar

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.