Reformistice u Facebook inicijativi u sklopu koje će ukazivati na borbu protiv nasilja nad ženama Foto: Ilustracija

Reformistice u Facebook inicijativi u sklopu koje će ukazivati na borbu protiv nasilja nad ženama

Varaždinske vijesti | 23.11.2018. u 14:43h | Objavljeno u Aktualno

Interesni odbor žena Narodne stranke Reformisti Varaždinske županije se, kažu, svake godine aktivno uključuje u borbu protiv nasilja nad ženama.

Ranijih godina organizirali su tribine i okrugle stolove, a ove godine pod istim motom „O nasilju ne smijemo šutjeti“ pokreću Facebook inicijativu gdje će od 25. studenoga, kada se obilježava Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, do 10. prosinca, kada se obilježava Međunarodni dan ljudskih prava, svakodnevno pozivati na podizanje svijesti o neprihvatljivosti svih oblika nasilja nad ženama, uključujući psihičko, tjelesno, spolno i ekonomsko. Jer nasilje nad ženama najrašireniji je oblik ugrožavanja temeljnih ljudskih prava!

- Nažalost, vijesti iz crnih kronika, potvrđuju nam da ni moderna društva nisu uspjela zaustaviti ovakva nasilja. Samo u Hrvatskoj je u posljednjih deset godina ubijeno 300 žena. To su zaista uznemirujuće brojke i zahtijevaju hitnu akciju - kaže Valerija Paljak.

- Kroz ovih 15 dana FB-aktivizma pokušat ćemo osvijestiti građane kako svako nasilje treba prijaviti, da svi imamo odgovornost zajednički se boriti protiv nasilja, a institucije djelotvorno reagirati na svaku prijavu. Posebno je važno usmjeriti se na mlade generacije (baš zato i FB inicijativa) kako bi ih osvijestili da je nasilje društveno neprihvatljivo ponašanje. Smatramo da jedino uz podršku svih članova društva (građana i građanki) u osudi i prijavljivanju nasilja možemo očekivati uspješno stvaranje okruženja u kojemu nema mjesta za nasilje i nasilnike. Nasilje ne smije ostati nezapaženo i neregistrirano! - poručuju.