Reformisti se susreli s Romima povodom Svjetskog dana Roma

Varaždinske vijesti | 9.4.2017. u 07:45h | Objavljeno u Aktualno

Povodom Svjetskog dana Roma koji se tradicionalno obilježava, kandidatkinja za gradonačelnicu Grada Varaždina Natalija Martinčević i kandidat za varaždinskog župana Radimir Čačić zajedno s članovima predsjedništva varaždinskih reformista posjetili su Rome koji žive u Varaždinu. Tom prilikom srdačno ih je ugostio i primio Rajko Horvat sa članovima obitelji.

U Varaždinu živi oko 60 pripadnika romske manjine, a prema popisu stanovništva iz 2011. na području županije više od 700 što čini 0,40 posto stanovnika županije.

U razgovoru su istaknuti komunalni problemi poput legalizacije kuća, neuređenih cesta, nedostatka sustava odvodnje uz cestu i nedostatak pločnika koji je potreban i zbog stanovnika, ali i šetača koji ljetnim mjesecima prolaze prema Dravi.

Generalno gledajući, siromaštvo, diskriminacija, nedovoljna edukacija i školovanje, nemogućnost zaposlenja te slabiji uvjeti za život i dalje su glavni problemi romskog stanovništva.

- Kao gradonačelnica ću se potruditi riješiti problem legalizacije kuća kao i probleme komunalne infrastrukture. Smatram da jačim trudom i zalaganjem možemo poticati na bolju zdrastvenu osviještenost posebno za žene i djecu, te njihovim uključenjem u zajednicu utjecati na aktivniju prilagodbu bez diskriminacije. Svakako ću se potruditi omogućiti radna mjesta i pružiti priliku svakome tko je uporan, tko želi raditi i na taj način uz rad omogućiti svojoj obitelji, a posebno djeci bolje uvjete za život - istaknula je Martinčević.

Svjetski dan Roma 1

Svjetski dan Roma 2

Svjetski dan Roma 3

Svjetski dan Roma 4

Označeno u