REFORMISTI Podržali proračun i dalje predlažu otkup Varteksa te gradnju POS-a za priuštivi najam

VV | 20.12.2023. u 19:15h | Objavljeno u Aktualno

Na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Varaždina Reformisti su podržali proračun za 2024. godinu.

- Podržavamo zadržavanje socijalnih prava za naše građane na kojima smo inzistirali još prilikom prošlog saziva Gradskog vijeća. To se posebno odnosi na povećanje uskrsnica i božićnica za naše umirovljenike, povećanje iznosa za novorođenčad te besplatni produženi boravak za djecu od 1. do 4. razreda kao i potpora poduzetnicima za sufinanciranje troškova izrade projektnih prijedloga za sufinanciranje iz EU i nacionalnih fondova za poduzetnike. Socijalni programi svakodnevno poboljšavaju kvalitetu života naših građana i vjerujemo da na njima građani osjećaju uštede - saopćili su varaždinskih Reformisti nakon sjednice Gradskog vijeća. 

Također su izrazili žaljenje jer u projekcijama za 2025. i 2026. godinu nije planirani iznos povećanja izdvajanja za umirovljenike i novorođenčad do iznosa kojeg su Reformisti predlagali ali vjeruju da se i to u narednoj godini može promijeniti.

- Ono što nažalost nismo našli u proračunu za narednu godinu je značajnije ulaganje u stanogradnju, a što je jedan od naših glavnih programa prema modelu POS priuštivi najam, modelu koji je omogućen već u zakonskom okviru POS-a usvojenom pred više od 20 godina i potvrđen s više od 1000 stanova. Obzirom da očito potencijal modela za izgradnju stanova za priuštivi najam nije u Varaždinu dovoljno prepoznat, ponovno smo na to upozorili i cjeloviti model ćemo dostaviti vodstvu grada. Dugoročnu realizaciju modela moguće je osigurati otkupom prostora Varteksa. Za realizaciju manjeg brojeva stanova već sad se mogu koristiti dostupne građevinske parcele i pozivamo Grad da to učini - stoji u priopćenju.