Rauš-Klier: Zalagala sam se za ravnomjernu raspodjelu ovrha i sad me napadaju oni koji su izgubili velike zarade

MGA | 28.12.2023. u 11:50h | Objavljeno u Aktualno

Nakon objave u Jutarnjem listu od 27. prosinca, u kojem se navode optužbe dijela članstva Hrvatske javnobilježničke komore (HJK) na račun predsjednica Komore Zvijezdane Rauš-Klier, danas se priopćenjem oglasila i varaždinska javna bilježnica. U objavljenom tekstu stoji da Hrvatska javnobilježnička komora unazad pet godina posluje s gubitkom koji je nagomilan na iznos od oko 300.000 eura. Tvrdi se da dio članstva Komore odgovornom za takvo poslovanje drži predsjednicu Komore varaždinsku javnu bilježnicu Zvijezdanu Rauš-Klier. Prema pisanju medija, dio članstva optužuje predsjednicu Komore za neracionalno trošenje, posebice na brojna putovanja, od Meksika do Kazahstana. 

Nakon našeg upita da pojasni situaciju i financijsko poslovanje Komore, dobili smo priopćenje u kojem varaždinska javna bilježnica i predsjednica HJK-a kaže da su u objavljenom članku "jednostrano i neistinito izneseni navodi koji štete ugledu javnobilježničke službe i nje osobno te da javnost želi informirati potpuno i istinito".

Osim priopćenja, u priloženim dokumentima dostavljeno je i pismo iz Računovodstva i financija HJK-a u kojem stoji da su na stranicama Ministarstva financija dostupni svi financijski izvještaji Komore, kao i ostalih neprofitnih organizacija. Također iz Računovodstva Komore odgovaraju da su navodi o minusu preko 300.000 eura netočni te navode da je "Komora koristila dio prenesenog viška prihoda iz prethodnih godina te da je iz izvještaja vidljivo da je Komora u plusu od oko 700.000 eura na stavci financijska imovina, dok je imovina još i veća".

Donosimo u cijelosti i priopćenje koje potpisuje predsjednica HJK-a:

- Medijima dostavljam informaciju, a koja je poslana i novinarki Ivanki Toma, na njezin upit, prije objave navedenog članka. Nije mi poznato zašto su u članku prešućene ili minorizirane relevantne činjenice predočene od strane Komore, a favorizirane lažne te pogrešno interpretirane informacije dobivene iz drugih, anonimnih izvora. Time se javnost dovodi u zabludu i senzacionalistički stvara dojam o pogrešnom postupanju tijela Komore i „ratu" među javnim bilježnicima.

Među javnim bilježnicima nema rata, oni savjesno i zakonito obavljaju svoju javnu službu, a tako čine i tijela Komore. To je potvrdila i redovna Skupština Hrvatske javnobilježničke komore održana 25. studenoga 2023. godine u Osijeku koja je prihvatila izvješća i financijski plan te odluke predložene od strane Upravnog odbora Komore.
Od početka svog prvog mandata 2019. godine zalažem se za transparentno i zakonito poslovanje Komore, kako u interesu svih javnih bilježnika, tako i u interesu građana i gospodarstva te državnih tijela kojima su potrebne naše službene radnje i javne isprave koje sastavljamo.
Jedna od krucijalnih promjena koja je nastupila u mojem mandatu, za koju sam se doista svesrdno zalagala, je to što se predmeti ovrha temeljem vjerodostojne isprave više ne dodjeljuju prema volji i izboru ovrhovoditelja u mali broj javnobilježničkih ureda. To su sada sudski predmeti koji se raspodjeljuju transparentno i ravnomjerno svim javnim bilježnicima, putem algoritma sustava eSpis.
Time su i bitno smanjeni troškovi ovrhe što je značajno najviše za građane, odnosno ovršenike fizičke osobe. Na sve sam to ponosna, kao i velika većina javnih bilježnika.
Među nekolicinom kolega, koji su i na Skupštini u Osijeku i ranije u cirkularnim e-porukama članovima Komore, iznosili dezinformacije, slične onima koje su dostavljene Jutarnjem listu, većina je onih koji su ravnomjernom raspodjelom predmeta ovrha izgubili raniji, znatno veći broj predmeta i velike zarade!
Što se tiče međunarodnih aktivnosti, naglašavam da sam prvi puta u povijesti Komore, kao predsjednica izabrana u izvršna tijela Vijeća notarijata EU (CNUE) i Unije latinskog notarijata (UINL) i da sam na skupovima tih tijela osobno sudjelovala, bilo putem videokonferencija, bilo uživo. Nikada prije RH, odnosno Komora, nije imala predsjednike osobno birane u ta tijela. Komora je ranije posebno plaćala zaposlenika, savjetnika za međunarodne odnose, magistra prava sa znanjem više stranih jezika. Od kada sam ja predsjednica, taj je veliki trošak otpao, budući da i ja i ostali članovi Komore sudjelujemo u međunarodnim aktivnostima bez tumača, ali se ta činjenica i kontekst prešućuju.
Spominje se, na primjer odlazak, u Meksiko i Benin, ali bez konteksta obvezatnog sudjelovanja u tijelima UINL i izlaganja naših referenata na sjednicama i rada u međunarodnim komisijama.
Ne vrednuje se činjenica da i ja i ostali članovi tijela Komore sve dužnosti obavljamo potpuno volonterski i pri tome žrtvujemo i naše radno i slobodno vrijeme. Ne spominje se niti kolika je korist za Komoru da su joj kroz međunarodne aktivnosti besplatno dostupni resursi znanja o pravu EU i međunarodnom privatnom pravu i inovacijama u digitalizaciji od strane znatno razvijenijih i brojnijih komora, pogotovo unutar EU (kao na primjer Njemačke, Francuske, Italije, Austrije). Ne spominju se projekti sufinancirani od EU koji su od koristi za naše nadležnosti (na primjer JuvVilli i MAPE).
U projektima digitalizacije koji su nužni i propisani zakonom, postupa se racionalno i smanjuju se troškovi održavanja te se sustav u cijelosti stavlja pod kontrolu Komore, uz najviše standarde sigurnosti. Ovo navodim kao ilustraciju toga koliko se informacije u predmetnom članku iznose pristrano.
Na mrežnoj stranici Komore dostupni su svi financijski podaci i to provjereni od revizije. Isti su dostavljani prema nadležnim tijelima, a posebno u zakonom propisanim izvješćima koje dostavljamo Ministarstvu pravosuđa i uprave, ali i svim članovima Komore. Svi članovi Komore izravno e-poštom dobivaju sve zapisnike Upravnog odbora i izvješća Povjerenstava.
Na žalost, nakon objeda objavljenih u Jutarnjem listu, moramo se zamisliti nad pitanjem koji je razlog animoziteta nekolicine kolega prema meni i tijelima Komore, a koji ne preže niti od nanošenja štete i svima nama, rušeći ugled službe u očima javnosti. Da li je razlog tome upravo činjenica što ja od prvog dana uz podršku Upravnog odbora, Povjerenstava i Skupštine Komore nastojim u radu Komore primjenjivati najviše, prije svega europske, standarde koji su doista u interesu svih javnih bilježnika i učvršćenju službe na zdravim temeljima kvalitete, nepristranosti i transparentnosti?
Da li su, sada već očiti pokušaji diskreditacije tijela Komore, a posebno mene osobno, usmjereni na to da nas se omete u poduzimanju radnji koje smo prema Zakonu i statutu Komore dužni poduzimati, pogotovo u jačanju hrvatskog javnog bilježništva na cijelom državnom teritoriju (a ne samo u velikim gradovima), kao modernog i nezavisnog dijela izvanparničnog pravosudnog sustava? Molim da razmotrite informacije koje prilažem, te postavite i dodatna pitanja, nađete li za potrebno. Uvjerena sam da ćete sami doći do pravilnih zaključaka!